De Boodschap
Kabinet van de PresidentUncategorized

Caricomlanden ervaren gevolgen drastisch verhoogde prijzen benzine, graan en brood

Tijdens de openingsceremonie van de 43ste reguliere Caricom staatshoofdenvergadering op zondag 3 juli, hebben verschillende staatshoofden van Caricomlanden hun bezorgdheid geuit over de uitdagingen die van buiten op de regio afkomen.  De effecten van klimaatverandering, globale financiële crisis, effecten van de oorlog in Oekraïne en de covid-pandemie zijn allemaal externe uitdagingen waarmee de landen te kampen hebben. Sterk gestegen graan- en benzineprijzen zijn daar directe gevolgen van.

De kwestie van voedselproductie en voedselveiligheid is zeer urgent voor de Caricom welke wordt aangepakt onder leiding van de president van Guyana en ondersteund door een ministeriële taskforce. Het doel is om de regionale rekening voor voedselimport met 25% te verlagen in 2025. Volgens Caricom secretaris-generaal Carla Barnett, zal het creëren van een agrovoedingssector in de regio leiden tot zelfvoorziening. Dit is van eminent belang gezien de wereldwijde voedselcrisis die is veroorzaakt door de oorlog tussen twee landen die een aanzienlijke hoeveelheid van ‘s werelds graan en tarwe produceren.

“We ervaren nu het volle vuur van relevante prijsstijgingen voor basisartikelen zoals brandstof, meel en brood, verergerd door problemen met de toeleveringsketen. Ik moest onlangs een speciale vergadering van mijn kabinet bijeenroepen om de prijs van brood te bespreken ”, meldt Philip Pierre, premier van St Lucia.

De gewezen Caricom-voorzitter Johnny Briceño deelde mee dat de collectieve actie van de Caricom op klimaatverandering en de pandemie verbrijzeld werd toen Rusland Oekraïne binnenviel. De voedsel-, energie- en financiële crises hebben een directe impact op de kwetsbare landen van het Caraïbisch gebied.  “In Belize is vele malen vergaderd over hoe de prijs van brood laag te houden; Vergaderingen over crises lijkt het nieuwe normaal”, aldus prime minister Briceño.