De Boodschap
Kabinet van de President

Compliance congressen belangrijk in positieve beoordeling CFATF

De positieve beoordeling die Suriname recentelijk van de Caribbean Financial Action Task Force (CFTAF) heeft ontvangen, is mede dankzij de inzet van stakeholders betrokken in het proces. Zo onderstreepte mr. Roy Baidjnath Panday, voorzitter van de Project Implementation Unit (PIU) van het Anti-Money Laundering Programma (AML). De TABTO Group heeft hierin ook een belangrijke bijdrage geleverd middels de nationale compliance congressen waarin de nadruk wordt gelegd om de naleving van wet- en regelgeving in de nationale en internationale financiële wereld.

De organisatie staat thans aan de vooravond van de Bootcamp op zaterdag 9 december; een activiteit om professionals op het gebied van AML en Know Your Customer (KYC) up-to-date te houden over de wereldwijde ontwikkelingen in de financiële dienstverlening. Bij de Bootcamp is er een grote betrokkenheid van Delta Capita, een wereldwijd gerenommeerd financieel adviesbureau, gevestigd in Londen. Van dit bureau zijn Harm Groot Kormelink en David Zwarts wederom aanwezig in Suriname.

Winston Wilson, Senior Partner van de TABTO Group, merkt op dat zowel de publieke als de private sector zich keihard heeft ingespannen om het resultaat van de CFTAF te bereiken. De TABTO Group is daarnaast al heel vroeg betrokken geraakt bij het op gang brengen van de bewustwording en bedrijven helpen orde op zaken te hebben om aan compliance te voldoen. Hij zegt dat de congressen daarom belangrijk zijn geweest voor Suriname. “We liepen het risico om geblacklist te worden. We waren dan uitgesloten van het Internationaal betalingsverkeer. Het was voor iedereen belangrijk dat dat niet gebeurde.”

Wilson benadrukt echter dat er nog meer moet gebeuren, omdat volgend jaar nog een belangrijke beoordeling wacht. Tussen nu en maart moet er daarom veel werk verzet worden. Zo zullen aangenomen wetten volledig geïmplementeerd en uitgevoerd moeten worden. De TABTO Group levert hierin een bijdrage door middels de Bootcamp de professionals met het een en ander bekend te maken. Tijdens de drie nationale compliance congressen is de focus gelegd op onder meer readiness en good governance, die ook vereisten zijn geweest van de CFTAF en het IMF.