De Boodschap
Regionale Ontwikkeling & Sport

COVID-19 bestrijding binnenland hoog op agenda ROS-minister

Minister Gracia Emanuel van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) is warm onthaald in het Matawai-gebied. Dit gebeurde op 9 oktober 2020 bij haar bezoek in het kader van de herdenking van de Dag der Marrons op zaterdag 10 oktober 2020. De bewindsvrouw, die zelf afkomstig is uit het gebied, bracht samen met een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi een bezoek aan Pusugrunu.

Minister Emanuel sprak in het bijzonder de bewoners van het gebied toe. Ze deed bij een toespraak tijdens een krutu een beroep op de traditionele gezagsdragers, lokale bewoners en districtscommissaris Walter Bonjaski om de koppen bij elkaar te steken en de situatie rond het COVID-19 gebeuren beter aanpakken. De minister verzocht de binnenlandbewoners de regels in acht te nemen en de ernst van het COVID-19 coronavirus niet te onderschatten.

De delegatie verbleef tussen 9 en 11 oktober in het gebied. In deze periode is er een tweedaagse gran krutu gehouden waarbij minister Emanuel vertegenwoordigers van het inheems en marron traditioneel gezag heeft aangehoord. Hierbij zijn de noden en vooruitzichten van deze groepen gepresenteerd en aangehoord. De organisaties hebben via stichting A Marron Kompas, die als tussenpersoon fungeert, het Pusugrunu Strategisch Ontwikkelingsplan (PSOP) overhandigd aan de regering.

Minister Emanuel zegt dat zij zich zal inzetten om samen met de regering eraan te werken dat aan de wensen van de bewoners wordt tegemoetgekomen en het binnenland verder tot ontwikkeling wordt gebracht. Het Matawai-gebied ligt in het district Sipaliwini, dat het zesde district was dat door de regeringsdelegatie is bezocht.