De Boodschap
Regionale Ontwikkeling & Sport

DC Bhola, staf en DR-leden vaccineren zich met boostershot

Districtscommissaris Ricardo Bhola van Paramaribo Noord-Oost heeft zich op maandag 10 januari laten inenten met een boostershot. Ook enkele districtsraadsleden van Paramaribo en stafleden van het districtscommissariaat Paramaribo Noord-Oost hebben een boosterdosis gehaald voor extra bescherming tegen besmetting met het Covid-19 virus.

Eerder, in juni 2021, werd de burgervader al met een tweede dosis van het AstraZeneca-vaccin ingeënt in het ‘s Lands Hospitaal. Hij stelt dat er nu meer dan 262.555 personen in ons land zijn die tenminste een dosis hebben gekregen tegen het Covid-19-virus. Ruim 229.866 personen zijn al volledig gevaccineerd. Onlangs is de boostercampagne ook verruimd naar alle volwassenen. Burgers kunnen een keuze maken. ‘Het vaccineren moet doorgaan totdat de juiste vaccinatiegraad bereikt is’, stelt DC Bhola. Ook Udairay Panchoe, ondervoorzitter van de districtsraad Paramaribo, onderstreept het belang van vaccineren en het naleven van de MoHanA-protocollen.

Hoewel de ernst van het ziektebeloop bij een omicron-infectie nog niet bekend is, geldt voor degenen die reeds volledig gevaccineerd zijn, dat een boosterdosis extra beschermt tegen besmetting. De mensen die niet gevaccineerd zijn en die nog geen Covid hebben gehad, lopen het grootste risico. Omicron is zeer besmettelijk en verspreidt zich sneller dan eerdere varianten. Het is zelfs in staat om door de versterkte immuniteit van gevaccineerde mensen te breken. Maar zij worden over het algemeen niet of niet erg ziek. Hetzelfde geldt voor mensen, die recentelijk met de delta-variant besmet zijn. Voor niet-gevaccineerden en mensen die niet met de delta-variant besmet zijn geweest, kan omicron gevaarlijker zijn.

Met het vaccin wordt het virus nagebootst. Daarmee wordt het immuunsysteem gestimuleerd. Normaal zijn twee prikken genoeg. Maar bij sommige mensen is het immuunsysteem te zwak. Daar zijn verschillende redenen voor. Dan moet het immuunsysteem voor een derde keer gestimuleerd worden. Het derde vaccin is precies hetzelfde als dat van de eerste twee keren.

“Laten wij ons nationaal opstellen. Laten wij vooral in het nationaal belang, waarbij de volksgezondheid centraal staat, ons zoveel mogelijk vaccineren”, aldus de burgervader. Hij roept eenieder op geroepen om zich te laten inenten. Dit moet doorgaan totdat de juiste vaccinatiegraad bereikt is. DC Bhola: “Dan kan er vanuit de regering beter beleid gemaakt worden. Met z’n allen kunnen wij dan weer een normaal leven leiden. Vooralsnog dienen wij ons stipt aan de Covid-19-maatregelen te houden.” Hij roept eveneens eenieder op om de algemene preventieve maatregelen met betrekking tot Covid-19 nog steeds strikt te blijven toepassen. “Laten wij blijven bidden voor het land, voor overwinning op het coronavirus en dat het uiteindelijk goed gaat met Suriname,” aldus DC Bhola.