De Boodschap
Kabinet van de FirstLady

First lady lanceert GLO Brodenproject 2023

Het GLO-Brodenproject 2023 is van start gegaan. Dit gebeurde op woensdag 1 maart 2023 bij de O.S. 1 Santodorp. Tijdens de launch heeft first lady Mellisa Santokhi-Seenacherry, initiatiefnemer van dit project, de leerlingen toegesproken en de bedoeling van het project uitgelegd. Dit project houdt in dat veertig (40) GLO-scholen in de districten Paramaribo, Wanica, Para, Saramacca en Commewijne dagelijks voorzien worden van 4000 broden, beleg en drank (sap of melk).

Het doel van het brodenproject is om leerlingen die om welke reden dan ook geen brood kunnen meenemen naar school, dagelijks te voorzien van een broodje. Zeven bakkerijen, die verdeeld zijn over de vijf districten, zijn verantwoordelijk voor het bakken, voorsnijden en verpakken van de broden. Elk pakje krijgt ook voorverpakt beleg en een smeerstokje, zodat de kinderen hun brood zelf kunnen smeren. De scholen worden voorzien van big bags waarin al het plastic afval (zakjes en flesjes apart) gedeponeerd moet worden. Deze worden vervolgens ter recycling aangeboden.

“Ik ben blij dat het zover is. Er is lang getrokken aan dit project voor de kinderen en vandaag is het gelanceerd. De broden zijn van een bepaald gewicht, dus alles is in verhouding. Er zullen meetmomenten zijn waar we de kwaliteit testen, want ik wil dat de kwaliteit, hygiëne en versheid gegarandeerd blijven.” Zo sprak de presidentsvrouw nadat zij zelf ook een broodje samen met de kinderen had genuttigd. Zij is blij met de medewerking die geboden is vanuit de leiding van alle scholen om de deadline van 1 maart voor de lancering van het project te halen. “Voor dit project werken wij ook samen met de overheid, de bakkerijen en Breadelicious. Ik blij met deze samenwerking.”

Schoolhoofd Sharmila Darsan is erg ingenomen met dit project en vond het een voorrecht dat haar school uitgekozen is om het project te lanceren. Naar zeggen van de leidinggevende heeft haar school een groot aantal behoeftige kinderen en zij is blij dat dit project eindelijk van de grond gekomen is. “Ik ben blij voor de kinderen van wie de ouders het niet elke dag kunnen permitteren, dat zij elke dag een broodje krijgen. Het ontbijt is belangrijk, anders kun je gedurende de dag niets opnemen.”