De Boodschap
Kabinet van de President

Herdenking Javaanse Immigratie van start met kranslegging

Op 9 augustus 1890 hebben de eerste contractarbeiders uit Java voet aan wal gezet in Suriname. Zij kwamen aan met stoomschip Prins Alexander. Vandaag, woensdag 9 augustus 2023, is het precies 133 geleden dat deze historische gebeurtenis plaatsvond. De herdenking van de Javaanse Immigratie gaat jaarlijks gepaard met kransleggingen, culturele optochten, lezingen en uitgave van boekwerken. Ook dit jaar was het niet anders. Bij de aftrap voor de festiviteiten heeft president Chandrikapersad Santokhi op uitnodiging van de Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie (VHJI) op dinsdag 8 augustus een krans gelegd bij het monument voor de Javaanse Immigratie in het cultureel centrum Sana Budaya. 

Ook de ambassadeur van Indonesië in Suriname, Julang Pujianto, minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en de voorzitter van de Nationale Commissie Jubileumjaren, Jack Uden, mochten een krans leggen. President Santokhi stond in zijn toespraak stil bij de rol van de Javanen in het politieke landschap alsook hun maatschappelijke positie en bijdrage in het economische en culturele leven van Suriname. Het staatshoofd maakte van de gelegenheid gebruik om via ambassadeur Pujianto de Indonesische president Joko Widodo uit te nodigen voor een bezoek aan Suriname. Dit om de banden tussen beide landen verder aan te halen. De ambassadeur beloofde deze uitnodiging over te brengen aan zijn regeringsleider.

President Santokhi en ambassadeur Pujianto mochten elk een exemplaar van het boek “133 jaar Jawa in Suriname” uit handen van VHJI-voorzitter Elwin Atmodimedjo in ontvangst nemen. Het boekwerk, dat werd gepresenteerd door directeur Rita Tjien Fooh van Het Nationaal Archief Suriname (NAS), is onder begeleiding van Tjien Fooh en voormalig Cultuurdirecteur Stanley Sidoel door een 7-tal jonge auteurs geschreven. “133 jaar Jawa in Suriname” handelt onder andere over de Javaanse cultuur en tradities. De eindredactie lag in handen van Ruth San A Jong van de Schrijversvakschool. Het project heeft zeven maanden geduurd. Verder ontvingen enkele bijzondere personen een VHJI-award voor hun bijdrage aan het behouden van de Javaanse cultuur in Suriname.