De Boodschap
Kabinet van de President

Hoog tempo regering zorgt voor onbegrip

Het tempo van de regering is hoog en dat zorgt volgens president Chandrikapersad Santokhi misschien voor onbegrip. Hij staatshoofd zegt in zijn Jaarrede, vandaag 29 september 2020. Dat de regering daarom extra aandacht zal besteden om goed in dialoog te blijven met de samenleving. De president geeft aan dat de regering sinds 16 juli 2020 onvermoeibaar, dag en nacht, heeft doorgewerkt om de financieel-economische situatie in kaart te brengen en een strategie uit te stippelen om uit de crisis te komen. Dat pad is niet makkelijk, vol obstakels, maar zal met succes afgelegd worden. “Het volk van Suriname is een veerkrachtig volk”, benadrukt de president. Volgens hem heeft Suriname meerdere donkere dagen meegemaakt.

De regering zal niet rusten voordat zij haar huishouding op orde heeft; de tekorten heeft weggewerkt; investeerders heeft aangetrokken; nieuwe werkgelegenheid geschapen; onze kinderen weer veilig zijn en het beste onderwijs genieten die ons land kan geven. “We zullen niet rusten voor er voldoende bouwgronden zijn voor jonge gezinnen en de inkomsten uit onze natuurlijke hulpbronnen weer op een eerlijke en rechtvaardige manier naar het volk gaan. We zullen niet rusten totdat de waarheid van corruptie van de afgelopen jaren onderzocht en berecht is. We zullen niet rusten voor we de COVID-19 pandemie onder controle hebben”, ging het staatshoofd verder. Hij zegt dat de regering een sterk, professioneel en toegewijd team van ministers heeft, die dag en nacht werken in het Surinaamse belang.

De regering heeft de uitdaging niet op zich genomen, omdat het makkelijk is, maar omdat de loop van de geschiedenis, deze verantwoordelijkheid op haar schouders heeft gelegd. Volgens het staatshoofd komen we niet uit de crisis door alleen te praten, maar vooral door hard te werken en actie te ondernemen. Hij memoreerde hetgeen als bij de inauguratie op 16 juli 2020 was aangegeven, namelijk dat we met z’n allen nog even door een dal zullen gaan, om er daarna uit te klimmen. De president erkent dat de prijs betalen voor het opruimen van de chaos van tien jaar wanbeleid voor velen unfair voelt. Hij geeft aan dat het de derde keer is, dat het Surinaamse volk het gelag moet betalen van financieel mismanagement. Het mag geen vierde keer gebeuren.

De regering zal de sanering aanpakken met een genuanceerd en gefaseerd beleid. Zij gaat niet in het wilde weg hakken. De basis van haar beleid is dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Iedereen – niemand uitgezonderd – zal een bijdrage moeten te leveren, om Suriname weer op een pad van groei en bloei te krijgen. Dat zal gebeuren naar draagkracht. “Het is niet makkelijk, maar als we het samen doen, maken we het een beetje dragelijk”, aldus de president.