De Boodschap
Landbouw, Veeteelt & Visserij

Inwerkingtreding van 3e pomp Wakay garandeert watervoorziening voor rijstsector

Er is voor de komende periode weer genoeg irrigatiewater voor de rijstsector in Nickerie beschikbaar. Deze garantie kan worden gegeven omdat het technisch team bestaande uit monteurs van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) het voor mekaar heeft gekregen om de avond van 13 februari 2024 ook de derde pomp in het Wakay pompgemaal aan de praat te krijgen.

De afgelopen weken was er in het district Nickerie een gebrek aan irrigatiewater voor de landbouw ontstaan omdat er op een bepaald moment slechts 1 pomp te Wakay functioneerde. Minister Parmanand Sewdien van Landbouw Veeteelt en Visserij was toen genoodzaakt in te grijpen en heeft een technisch team onder leiding van Armand Bipat van de EBS ingesteld om zo snel als mogelijk ervoor zorg te dragen dat de watervoorziening naar de rijstarealen aan de linkeroever van de Nickerierivier weer opgang kwam. De EBS- monteurs hebben binnen 5 dagen de eerste van de 3 kapotte pompen opgestart. Nu een week verder draaien er in plaats van 1 nu 3 pompen te Wakay. Dit is ook te merken aan de snelle stijging van het waterpeil in de verschillende aanvoer leidingen naar de rijst arealen.

Volgens boeren kunnen enkele gebieden waar er tot voor kort water gepompt moest worden nu middels zwaartekracht worden bevloeid wat de onkosten voor zal verminderen. Door de garantie van voldoende irrigatiewater na de extreme droge periode ontstaat er weer wat rust binnen de rijstsector.  Voor een structurele oplossing met betrekking tot de voorziening van irrigatiewater vanuit Wakay zullen er dit jaar 2 nieuwe pompen geïnstalleerd worden.