De Boodschap
Justitie & Politie

JusPol-minister betreurt situatie te Pikin Saron

Op dinsdag 2 mei 2023 is de KPS -en Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) controle post te Pikin Saron in de vroege ochtend beschoten en aangevallen. Minister Kenneth Amoksi van het ministerie van Justitie en Politie zegt de onstane situatie te Pikin Saron te betreuren. De JusPol-minister geeft aan dat het ministerie deze situaties in ons land niet tolereert. Intussen wordt er alles aan gedaan om alle burgers in, – maar ook buiten dit gebied extra te beschermen. Momenteel is de situatie onder controle en wordt er gezamenlijk gewerkt aan de opsporing van de verschillende daders. Enkele namen van de vermoedelijke daders zijn reeds bekend bij de veiligheidsdiensten.

De vermoedelijke daders hebben het gebouw van de politie en een pick-up in brand gestoken. Verder zijn 11 van de 14 trucks beladen met rondhout ter plaatse in brand gestoken. Door kordaat optreden en het snel ingrijpen van de politie is voorkomen dat ook het gebouw van Grassalco te Maripa Ston in brand is gestoken. Intussen wordt de politie geassisteerd door het Nationaal Leger, die is ingekomen met twee peletons.

Bij de gebeurtenissen te Pikin Saron zijn er twee politie agenten gewond geraakt. Deze agenten vertoeven momenteel in het ziekenhuis en verkeren buiten levensgevaar. De minister betreurt het ten zeerste dat er dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Door de ontstane situatie is het Pikin Saron gebied, ontoegankelijk voor burgers. Naast het strafrechtelijke dat de politie en het Openbaar Ministerie regarderen zal de regering in dialoog gaan met de Inheemse gemeenschap en gesprekken voeren met de Organisatie van Samenwerkende Inheemse dorpen in Para, Wanica en Commewijne (OSIP) en de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS).