De Boodschap
Landbouw, Veeteelt & Visserij

Kalloe: Agrofest 2024 succesvol voor agro-ondernemers

De 25 agro-ondernemers zijn tevreden met hun deelname aan de Agrofest 2024 op Barbados. Er zijn goede netwerken tot stand gekomen. Niet alleen tussen Suriname en Barbados, maar ook met de overige deelnemende landen. De ministeries van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) zijn ruim twee maanden intensief bezig geweest om de deelname op Barbados aan de Agrofest te bewerkstelligen.

LVV-minister Parmanand Sewdien, was bij de uitnodiging vastberaden dat dit platform voor de Surinaamse agro-ondernemers een kans is voor export van producten. Jitendra Kalloe, LVV-Landbouwdirecteur, die de delegatie heeft geleid, laat optekenen dat het dagen van “business doen” waren. “Netwerken, maar vooral uitwisseling van ideeën voor samenwerkingen tussen alle deelnemende landen is toegejuicht. Er is een markt open en nu gaan we na de evaluatie hard aan de slag met als doel onze Surinaamse producten in meer volume te produceren. Een unieke kans voor onze agro-ondernemers om hierop in te spelen”.

“Het waren hectische dagen, maar wij zijn goed overgekomen met onze producten. Nu is het uitkijken naar zaken doen. Bedankt Barbados”, zegt Tania van Velthuizen, van het bedrijf Tropical Pride Chips Factory. Wendel Margaret, directeur van PARA LAB NV fruit & groenteverwerkingsbedrijf, stelt dat er veel te leren is. “Er zijn verbeterpunten om aan te werken, willen wij als een Surinaams bedrijf kunnen exporteren naar Barbados. De mensen vinden onze fruit zoals watermeloen, papaja en mangistan overheerlijk. Wij zijn het ministerie van LVV, SAMAP/FAO en de EU dankbaar voor deze gelegenheid ons geboden. Wij bestaan als bedrijf vier jaar en hebben de eerste keer deelgenomen aan de Agrofest, maar we gaan terug en gaan voor een samenwerking”, aldus Margaret.

“Een succesvol bezoek van zakendoen was dat. Na de evaluatie en de te ondernemen stappen zal dat gedeeld worden met onze samenleving”, besluit Nitesh Ramlakhan, die aan het wiegje van de Surinaamse deelname aan de Agrofest 2024 in Barbados heeft gestaan. Met Surinam Airways zijn de deelnemers zondag, na vier dagen Barbados, weer thuis.