De Boodschap
Kabinet van de President

Mahjong Drive ter ere van 170 jaar Chinese Immigratie

In het kader van de herdenking van 170 jaar vestiging van Chinezen in Suriname organiseert de Nationale Commissie Jubileumjaren 2023 (NCJ) in samenwerking met de Lions Club Paramaribo North een Mahjong Drive. Deelnemers kunnen tegen betaling deelnemen aan dit authentieke Chinese gezelschapsspel, waarvan de opbrengst bestemd is voor een goed doel. Het evenement vindt plaats op 15 oktober 2023 bij de zwemvereniging De Witte Lotus.

De Mahjong Drive is een van de vele activiteiten die worden georganiseerd ter gelegenheid van 170 jaar Chinese Immigratie. Het betreft een Mahjong-wedstrijd onder het genot van Chinese lekkernijen, waarbij de opbrengst bestemd is voor de inrichting van kindvriendelijke ruimten in het St. Vincentius ziekenhuis en het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). De kinderruimte in het St. Vincentius ziekenhuis zal dienen voor de behandeling van kinderen met kanker, terwijl in het AZP een kindvriendelijke ruimte wordt ingericht bij de spoedeisende hulp. Deelnemers van de Mahjong Drive kunnen zich registreren voor een bedrag van SRD 250, terwijl de toegang voor niet-spelers gratis is.

Volgens NCJ-lid Jeffrey Lau wordt het Chinees gezelschapsspel Mahjong, ook wel bekend als Màa Chuk (Kantonees), niet alleen door Chinezen gespeeld. “Het is een cultureel erfgoed, net als tjauwmin. Het spel is bekend onder Surinamers van alle etnische groepen”, zegt Lau. Het gezelschapsspel brengt verschillende groepen bij elkaar en bevordert de verbroedering. De kick-off van de herdenking van 170 jaar Chinese Immigratie zal op 10 oktober plaatsvinden in het Assuria-gebouw. Er zijn kransleggingen bij monumenten en een optocht met praalwagens gepland, evenals speciale dagen voor senioren en kinderen.