De Boodschap
Kabinet van de President

Minister Amoksi: “Landelijk veiligheidsplan loopt ook na morgen door”

Het Hof van Justitie doet woensdag in hoger beroep uitspraak in de zaak tegen oud-legerleider Desiré Bouterse. Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie erkent dat het om een gevoelige zaak gaat, die ook om de nodige maatregelen en alertheid vraagt. Hij geeft aan dat er in aanloop naar deze dag een veiligheidsplan is opgesteld. Dit sluit aan op het landelijke veiligheidsplan, dat op de veiligheidsplannen van onder meer Justitie en Politie en het ministerie van Defensie is gestoeld. “De veiligheidsplannen lopen ook na morgen door, omdat de veiligheid gegarandeerd moet zijn voor de feestdagen en daarna”, zegt de bewindsman.

Volgens minister Amoksi is de regering er niet aan voorbijgegaan dat de nodige veiligheidsmaatregelen getroffen moeten worden. Het Korps Politie Suriname (KPS) heeft hierin de leiding gehad, ondersteund door het Nationaal Leger (NL), de Militaire Politie (MP), het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA) en de Beveiliging en Bijstandsdienst Suriname (BBS). “Er is door de politie een veiligheidsplan afgewerkt en dat zal worden geïmplementeerd”, zegt de justitieminister. Het gaat om wegomleggingen en in bepaalde gevallen wegafsluitingen, waarbij eenheden op verschillende locaties aanwezig zullen zijn om het geheel in goede banen te leiden.

De bewindsman legt uit dat er sprake zal zijn van een binnenring, grotendeels in de omgeving waar de zitting zal plaatsvinden, en een grote buitenring naar de rand van de binnenstad zoals de Jodenbree- en Klipstenenstraat. Hoewel er geen instructies zijn gegeven om winkelzaken gesloten te houden, zullen ondernemers volgens minister Amoksi wel rekening moeten houden met de veranderde situatie. In ieder geval zullen in de binnen- noch de buitenring voertuigen worden toegelaten. Minister Amoksi benadrukt dat alles overzichtelijk moet zijn in geval er maatregelen getroffen moeten worden om de veiligheid en orde te handhaven dan wel calamiteiten te voorkomen. “Dus de veiligheidsdiensten moet zich ook veilig kunnen bewegen.”

De bewindsman geeft verder aan dat de getroffen veiligheidsmaatregelen niet uitsluitend voor woensdag gelden. Hij legt uit dat december een feestmaand is, en dat de veiligheid van eenieder gegarandeerd moet zijn. De regiocommandanten zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van de veiligheidsplannen in de verschillende regio’s. De maatregelen die uitgaande van deze plannen worden uitgevoerd, hebben een structureel karakter. Minister Amoksi kondigt meer verhoogde voet- en pro-surveillances aan, roadblocks, veiligheidscontroles c.q. fouilleringen. “Ik wil niet zeggen dat samenleving zich geen zorgen hoeft te maken, maar alertheid is wel geboden. De politie is alert, ondersteund door andere veiligheidsdiensten.”