De Boodschap
Economische Zaken, Ondernemerschap & Technologische Innovatie

Minister Kuldisingh neemt als voorzitter deel aan COTED-vergadering

De 57ste Council for Trade and Economic Development (COTED) is een vergadering dat twee keer per jaar wordt gehouden, waarbij de ministers van de regio (CARICOM), verantwoordelijk voor de handel, bij elkaar komen om onder andere handelsgeschillen en de verdere implementatie van de CARICOM Single Market and Economy (CSME) te bespreken. Minister Rishma Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ), die tevens de voorzitter is van de COTED voor zes maanden, heeft de 57ste COTED- vergadering voorgezeten met een extensieve agenda waarbij het accent gelegd was op regionale samenwerking, de handel kwestie van Trinidad and Tobago en update van de CARICOM Interactive Marketplace and Suspension Procedure (CIMSuPro). De 57ste COTED-vergadering werd gehouden vanaf 27 november tot en met 28 november 2023 op het CARICOM Secretariaat in Georgetown, Guyana.

Minister Kuldipsingh heeft tijdens de vergadering bilaterale interventies genomen op besluiten zoals de handel kwestie van Trinidad and Tobago met Grenada over de import van honing, waarbij dit al langer dan 10 jaar op de agenda heeft gestaan. Door deze bilaterale interventies zal Trinidad and Tobago het gewijzigd besluit publiceren dat de import van honing op de Trinidadiaanse markt mogelijk wordt gemaakt. Daarnaast heeft de voorzitter het accent gelegd op regionale samenwerking voor een duurzame economische groei van onze respectievelijke landen.

Vervolgens werd er naar een update van de CARICOM Interactive Marketplace and Suspension Procedure (CIMSuPro) gevraagd, waarbij het CARICOM Secretariaat heeft aangegeven dat een grant van de CARICOM Development Bank (CDB) is goedgekeurd en de trainingen van private-en publieke sector in januari 2024 van start zullen gaan. CIMSuPro is een digitaal platform ontwikkeld door een Surinaamse ondernemer is gelanceerd (door Suriname voor de Caribische regio).

De collegaministers hebben het op prijs gesteld dat minister Kuldipsingh als voorzitter hen bewogen heeft tot het nemen van besluiten en dat zij heeft kunnen zorgen voor de nodige interventies. De 58ste COTED-vergadering is in het tweede kwartaal van 2024.