De Boodschap
Kabinet van de President

Nationale Commissie Jubileumjaren werkt aan komende activiteiten

De Nationale Commissie Jubileumjaren, NCJ, 2023 is hard bezig met de voorbereiding op de komende activiteiten. Bij de installatie van de commissie is afgesproken dat er na elke activiteit een evaluatiegesprek gehouden wordt met president Chandrikapersad Santokhi. Daarnaast worden de voorbereidingen op de komende vieringen besproken. Op 17 augustus 2023 heeft het staatshoofd de groep ontvangen voor de reguliere besprekingen.

Stanley Dijksteel, ondervoorzitter van de Nationale Commissie Jubileumjaren 2023 geeft aan dat president Santokhi tot nu toe tevreden is over de activiteiten die reeds zijn uitgevoerd door de commissie. “Het staatshoofd houdt echter nog altijd de vinger aan de pols. De eenheidsgedachte moet duidelijk tot uiting komen en hij probeert daar echt druk op te zetten”, stelt Dijksteel

Gezien de festiviteiten van de Javaanse immigratie, de Dag der Inheemsen, en de Portugese immigratie elkaar nauw opvolgden is er geen evaluatie mogelijk geweest. In de bijeenkomst met de president is de focus meer geweest op de Dag van Nationale Verbroedering op 21 september 2023 en de Fosten Kukru Fesa, welke gehouden zal worden van 25 t/m 27 augustus op het Onafhankelijkheidsplein. De commissie is drukdoende met de voorbereidingen van deze Fosten Kukru Fesa, waar alle bevolkingsgroepen de ruimte zullen krijgen om een ruime variëteit aan authentieke gerechten te presenteren aan het publiek. Deze wordt georganiseerd door het Directoraat Cultuur en haar private partners, ondersteund door de NCJ.

De activiteiten van de Verbroederingsdag zullen verschoven worden naar het weekend van 23-24 september vanwege het feit dat president Santokhi zijn toespraak zal houden tijdens de 78e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, die plaatsvindt van 18 tot 26 september 2023. De commissie heeft dan nog de missie van de Chinese immigratie in de planning. “Daarna heeft de commissie verschrikkelijk veel huiswerk, want dit moet in een duidelijk jubileum verslag komen, zodat de zaak geïnstitutionaliseerd kan worden” meldt Dijksteel. Dit verslag zal dan als basis dienen waarop de volgende commissies kunnen voortborduren.