Artikel 40 van het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind (IVRK) zegt dat ieder kind dat een strafbaar feit begaat, recht heeft op een behandeling die verenigbaar is met de eigenwaarde van het kind, waarbij rekening wordt gehouden met de leeftijd van het kind en waarbij de volledige herintegratie in de samenleving het doel is.
Preventie is een topprioriteit voor het Openbaar Ministerie (OM) als het gaat om kinderen die in aanraking komen met de wet en/of risico lopen. Helaas ontbreekt het aan een duidelijk overzicht van de kinderen die in aanraking komen met de politie.
Naar aanleiding van het voorgaande is op 24 augustus jongstleden een overeenkomst ondertekend voor het ontwikkelen van een databasesysteem, van alle kinderen die een risicogedrag vertonen of in conflict zijn met de wet. Het document werd ondertekend door procureur-generaal, mw. mr. Garcia Paragsingh en de directeur van Business & Data Solutions N.V. (BDS N.V.), de heer Reno Siswowijoto.
Het doel van dit project is om een uniform softwareprogramma te ontwikkelen datgegevens bevat over kinderen die een risico gedrag vertonen of in conflict zijn met de wet. Dit softwareprogramma zal een volgsysteem bevatten voor de algehele monitoring van de gevallen die in het systeem zijn geregistreerd. Dit zal een beter overzicht geven met betrekking tot het verloop van de (straf)zaken.
Verder kan met dit systeem de data op een efficiënte en effectieve wijze aangewend worden door de overheid voor specifieke analysedoeleinden bij beleidsontwikkeling voor deze kinderen. Het project wordt door het Openbaar Ministerie uitgevoerd en door ‘United Nations International Children’s Emergency Fund’ (UNICEF) gefinancierd.
Het op te zetten digitaal volgsysteem is bedoeld om de huidige handmatig systeem van dataverzameling te verbeteren en de algehele monitoring van de individuele gevallen uit te voeren, om de zaken efficiënt af te handelen en kinderen beter in de samenleving te re-integreren met inachtneming van artikel 3 van het Kinderverdrag ‘best interest of the child”. Het hierboven beschreven systeem zal een beter overzicht geven van de voortgang van de strafzaak van elk kind, zodat passende maatregelen en/of interventies kunnen worden ingezet.
Onder toezicht van het OM en in samenwerking met UNICEF zal de consultant onmiddellijk toepasbare processen en hulpmiddelen ontwikkelen om kwalitatieve en kwantitatieve gegevens te verzamelen in overeenstemming met standaarden en waarborgen die in acht genomen moeten worden conform de gevestigde internationale verdragen en richtlijnen ter bescherming van de kinderrechten die gericht zijn op het positief beïnvloeden van het gedrag van jongeren. Bovendien is volgens het jeugdstrafrechtssysteem vrijheidsbenemende straffen aan minderjarigen uiterste maatregel.