De Boodschap
Kabinet van de President

Overheid en bedrijfsleven werken samen om kwaliteitskeurders te trainen

Kwaliteitskeurders zijn nodig om de export, vooral op agrarisch gebied, vooruit te helpen. Met dit in gedachte heeft het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) een convenant gesloten met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), en de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA). Het convenant is op 23 februari 2024 bezegeld door waarnemend PTC-directeur Margerie Telgt, namens het ministerie OWC, LVV-minister Parmanand Sewdien, ASFA-directeur Wilgo Bilkerdijk en Rekha Bissumbhar, voorzitter van de VSB.

“Het gaat erom dat wij als collectief nu gaan optreden bij het trainen van kwaliteitskeurders op allerlei gebieden, te beginnen met de agrarische sector”, stelt minister Sewdien. De bewindsman acht dit nodig met de plannen voor de export en om in te spelen op de voedselvraag in de wereld. “Zonder kwaliteitsafdeling om aan de standaarden te voldoen van de wereld, is export niet mogelijk.” De Nederlandse Voedselwaren Autoriteit (NVWA) zal in samenwerking met het PTC zorgen voor de opleidingen waarbij de NVWA de expertise aanlevert en de nodige docenten zal leveren.

Met deze samenwerking is het de bedoeling dat de opleidingen ingericht worden naar de vraag in het bedrijfsleven. De private sector zal LVV en enkele andere ministeries de kandidaten leveren hiervoor aan de hand van de vraag. Een ander voordeel bij het hebben van keuringsexperts is dat Suriname de kennis kan verkopen in de regio. “De viskeuringsdienst heeft als model gefunctioneerd, en elke keer als ik me in Caricomverband bevind word ik gevraagd als Suriname mensen kan trainen als kwaliteitskeurder. We hebben kennis om te verkopen. Als Caricom willen we ook verder groeien en voldoen aan de vraag naar voedsel”, aldus minister Sewdien.