De Boodschap
Kabinet van de President

Positieve ontwikkeling voor Surinaamse olie-industrie

De Surinaamse olie-industrie maakt momenteel positieve ontwikkelingen door. Op vrijdag 15 december hebben vier grote internationale oliemaatschappijen, namelijk Shell, TotalEnergies, QatarEnergy en Petronas, productiedelingscontracten ondertekend met Staatsolie Maatschappij Suriname voor drie offshore blokken. Deze overeenkomst markeert een belangrijke mijlpaal in de uitbreiding van de buitenlandse deelname in het opkomende olieproducerende land.

Deze nieuwe partnerschappen zullen de Surinaamse olie-industrie een impuls geven door middel van technische expertise, investeringen en toegang tot internationale markten. In november 2022 lanceerde Suriname een biedingsronde voor maximaal zes offshore blokken nabij projecten waar olie- en gasreserves zijn ontdekt. De natie produceert momenteel ruwe olie onshore, maar heeft nog geen offshore productie gestart.

Deze recente overeenkomsten, gericht op de noordoostelijke marge van het Suriname-Guyana Basin, markeren een positieve ontwikkeling voor Suriname. Shell, TotalEnergies, QatarEnergy en Petronas, die al actief zijn in Suriname, verkennen andere blokken. TotalEnergies is van plan om volgend jaar een definitieve investeringsbeslissing te nemen voor Block 58, naar verwachting goed voor $9 miljard aan investeringen. “Deze nieuwe blok past perfect in onze strategie om onze exploratieactiviteiten te richten op kosteneffectieve, lage-emissie materiaalbronnen op sleutelgebieden voor het bedrijf,” aldus Kevin McLachlan, Exploration Director bij TotalEnergies.

De exploratieperiode voor de drie toegekende blokken beslaat ongeveer zeven jaar. Staatsolie kan als gelijkwaardige partner deelnemen bij commerciële ontdekkingen. In blokken 64 en 65 hebben de groepen onder leiding van TotalEnergies en Shell aangeboden om binnen de eerste drie jaar een exploratieput te boren, volgens Annand Jagesar, Managing Director van Staatsolie.”We zijn getuige van een zeer ambitieus programma,” voegde hij eraan toe.

Voor de volgende ronde plant Staatsolie het upgraden van de drie blokken zonder biedingen met seismisch onderzoek. Bedrijven in Suriname streven ernaar de emissies zo laag mogelijk te houden door elektrische systemen te installeren op boorplatforms en door ‘natuurlijke oplossingen’ toe te passen, zoals het planten van mangrove om emissies te verminderen. Deze positieve ontwikkelingen worden verwacht gunstig te zijn voor de Surinaamse samenleving.