De Boodschap
Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale SamenwerkingKabinet van de President

President Santokhi blikt tevreden terug op CARICOM-top

Vrij verkeer van personen en goederen wordt geïmplementeerd

“Het is een goede conferentie geweest, waarbij er in een gemoedelijke sfeer over belangrijke regionale en multilaterale vraagstukken is gesproken. Daaruit zijn belangrijke besluiten voortgekomen.” Zo reflecteert president Chandrikapersad Santokhi terug op de 45ste Caricom Heads of Government Meeting, die in Port of Spain gehouden werd. Daarbij was er ook speciale aandacht voor het 50-jarig bestaan van de Caricom.

President Santokhi is tijdens de Caricom-top onder andere ingegaan op het beleid met betrekking tot voedselveiligheid. Suriname heeft 300,000 hectare landbouwgrond beschikbaar gesteld voor moderne en duurzame landbouwprojecten. Daarnaast is er gesproken over klimaatfinanciering en een duurzame oplossing voor de problemen in Haïti. Het staatshoofd heeft hierbij voorgesteld om het Internationaal Strafhof te betrekken om de situatie in het land te beslechten. Samen met de secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties, die ook aanwezig was op de conferentie, is besloten dat de VN een Veiligheidsraad resolutie zal voorbereiden voor Haïti. De Caricom zal daarbij intensiever samenwerken met de Verenigde Staten, Canada en de Afrikaanse landen; Rwanda en Kenia. De president heeft eveneens gepleit voor het instellen van een gezamenlijke taskforce bestaande uit Caricom-landen en de VS in de strijd tegen illegale drugshandel en georganiseerde misdaad in de regio. Het staatshoofd deed de oproep aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Anthony Blinken, die net als de Rwandese president Paul Kagame als speciale gast aanwezig was bij de conferentie.

Bij de afsluiting van de Caricom-top is er een persconferentie gehouden voorgezeten door diverse staatshoofden waaronder president Santokhi. Caricom-voorzitter, premier Roosevelt Skerrit van Dominica heeft daarbij belangrijke besluiten toegelicht. De staatshoofden en regeringsleiders van de Caricom hebben besloten dat het regiem van vrij verkeer van gekwalificeerde burgers wordt herzien naar volledig vrij verkeer van personen en goederen. Voorts is besloten dat Martinique en Curaçao worden toegelaten als geassocieerde leden bij de Caricom. Verder zal er in augustus een CARICOM-bijeenkomst gehouden worden waarbij regeringsleiders verder van gedachten zullen wisselen over het vrijmaken van barrières in de regio.