De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi eerste Surinaamse staatshoofd bij business event AS/COA

In de marge van de 78ste Algemene Vergadering in de Verenigde Naties heeft President Chandrikapersad Santokhi als eerste Surinaamse Staatshoofd een handelsevenement van de Americas Society / Council of the Americas (AS/COA) bijgewoond in New York. Dit besloten event die op 21 september 2023 heeft plaatsgevonden omvat bijeenkomsten exclusief voor leden, en ook openbare forums waar bedrijfsleiders en vooraanstaande beleidsmakers bijeenkomen om de politieke, economische en investeringsvooruitzichten van hun land te bespreken. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en ambassadeur Sunil Sitaldin, de permanente vertegenwoordiger van Suriname bij de Verenigde Naties (VN), hebben het event bijgewoond. 

President Santokhi heeft na een tête-à-tête met CEO Susan Segal van AS/COA een presentatie gehouden tijdens de handelsbijeenkomst. Grote bedrijven en investeerders uit de financiële sector, consumentenproducten, energie en mijnbouw, productie, media, technologie en transport werden bemoedigd in Suriname te investeren. Het staatshoofd heeft in zijn presentatie aangehaald dat Suriname veel mogelijkheden te bieden heeft aan internationale investeerders en rijk is aan natuurlijke hulpbronnen. Er is volgens president Santokhi genoeg potentie in de verschillende sectoren om duurzame ontwikkeling te kunnen bewerkstelligen ter versterking van de Surinaamse economie. Hij verwelkomt investeringen in Suriname in het bijzonder in de sectoren landbouw, mijnbouw, handel en toerisme. Daarnaast zijn er grote kansen in de dienstensector. 

De ontwikkeling van het bedrijfsleven in Suriname en het scheppen van werkgelegenheid krijgen speciale aandacht van de Surinaamse regering. De overheid is bereid om gunstige voorzieningen te treffen voor serieuze investeerders. President Santokhi geeft aan dat de groei in de olie- en gassector voor de deur staat en roept investeerders op om niet lang te wachten.