Als hoogste gast was president Chandrikapersad Santokhi op dinsdag 26 maart 2024 aanwezig bij de lancering van de nieuwe productiefaciliteit van Fernandes Bottling Company N.V. De productiefaciliteit van het bedrijf dat in juni 2021 in de as werd gelegd, is volledig vernieuwd en gemoderniseerd. “Ik ben ontzettend blij dat we dit moment hebben bereikt. We waren natuurlijk al in productie, maar het is belangrijk om het ceremonieel ook netjes te openen en om een statement te maken richting onze stakeholders en de community dat we echt terug zijn”, sprak directeur Alvin Venetiaan van Fernandes Bottling Company N.V. enthousiast bij de lancering.
De directeur gaf, samen met Jules Fernandes, Chief Executive Officer van Fernandes Group, het staatshoofd een rondleiding in de nieuwe faciliteit. President Santokhi feliciteerde de leiding van Fernandes Group met deze behaalde mijlpaal. “Heel erg bedankt voor het werken in de gemeenschap en voor uw bijdrage aan het versterken van onze gemeenschap. En ook bedankt voor het steunen, en het veiliger en stabieler maken van onze economie”, gaf het staatshoofd de leiding mee. “Ik weet hoe het voelt wanneer iemand een grote schade moet herstellen. Precies hetzelfde wat u gevoeld heeft bij de brand, heb ik gevoeld toen ik het land twee en een half jaar geleden overnam. En we weten beiden wat het kost om weer op te bouwen. Maar na twee en een half jaar is de Fernandeshuisvesting weer opgebouwd. En na drie en een half jaar overheidsbestuur zijn we erin geslaagd uit de crisis te komen”, meldde president Santokhi.
Volgens directeur Venetiaan was de brand in juni 2021 een zwaar moment voor de Fernandes Bottling & Company, maar met hoop, hulp en veel effort is het gelukt deze mijlpaal weer te bereiken. “We hebben heel veel hulp gehad van het Coca-Cola systeem. We zijn onze employees dankbaar dat ze voor die periode met ons zijn gebleven, dat ze bereid waren om ander soort werk te doen. Want we gingen opeens van een productiesituatie naar een importsituatie. Sommigen zijn bij andere Fernandes businessunits ingezet voor bepaalde perioden. Een deel van het personeel hebben we in het project te werk gesteld. Dat waren ze natuurlijk niet gewend, want dat is een specifiek vak. Maar ze hebben ook in die projectsituatie een goede bijdrage helpen leveren”, vertelde de directeur.
Los van de steun die het bedrijf van alle kanten heeft ontvangen, heeft ze met de verzekeringsclaim haar wederopbouwproject gefinancierd. De directe schade was volgens de directeur flink opgelopen. “Ik denk tussen de 35 en de veertig miljoen dollar aan directe schade. Maar doordat je twee en een half jaar niet optimaal kan produceren, hebben we nog veel meer verloren. Dus daar hebben we zowel onze market share, maar ook definitief onze sales flink achteruit zien gaan; we hadden zelfs cashflow problemen. Het was echt een grote issue, dus vandaar dat het ook zo goed voelt dat we weer zelf produceren. En dat al deze dingen eigenlijk zijn omgeslagen”, vertelde Venetiaan verder. Hij benadrukte dat de onderneming nog niet is waar het wil zijn. “We moeten nog omhoogklimmen. Maar je ziet wel vooruitgang en dat is hoopvol. Met de wederopbouw is er een nieuwe koers ingezet”, zei de directeur.