De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi: “ICT benutten om onze samenleving te verbeteren”

“De ICT Summit 2023 brengt marktleiders, beleidsmakers, experts en visionairs van over de hele wereld samen die een gemeenschappelijke visie delen: het potentieel van ICT benutten om onze samenleving te verbeteren.” Zo sprak president Chandrikapersad Santokhi bij aanvang van de tweedaagse ICT Summit op donderdag 18 mei 2023 in de Royal Ballroom van Hotel Torarica. Het staatshoofd bleef in zijn toespraak stilstaan bij het belang van informatie- en communicatietechnologie. Hij merkte op dat de bijeenkomst een bewijs is van de collectieve toewijding om de transformerende kracht van technologie te omarmen.

Het evenement is een activiteit van de ICT Associatie Suriname, die voor de zesde keer de ICT Summit organiseert. Het thema dit keer is ‘Digitale ontwikkeling, groei en inclusie’. De top biedt een platform voor eenieder in de ICT-sector om ideeën uit te wisselen, nieuwe mogelijkheden te ontdekken en nieuwe relaties te stimuleren, zowel nationaal als internationaal, tussen de publieke en private sector. De participanten krijgen tijdens de summit een unieke kans om discussies aan te gaan, effectieve technieken te delen en zinvolle partnerschappen aan te gaan. Er wordt gekeken naar innovatieve oplossingen om de digitale kloof te overbruggen en duurzame ontwikkeling te bevorderen.

Volgens president Santokhi is het van belang dat Surinamers worden voorzien van de nodige middelen om te slagen in het digitale tijdperk. Het staatshoofd is zeer ingenomen met de voorgedragen leden voor de Taskforce ICT 2030. “Met haar diverse vertegenwoordiging en expertise heb ik er alle vertrouwen in dat de ICT Taskforce 2030 de komende decennia een centrale rol zal spelen bij het stimuleren van transformatie en duurzame impact in Suriname”. De president voegt eraan toe dat Suriname op de drempel staat van een nieuw tijdperk, dat grenzeloze mogelijkheden biedt voor de ontwikkeling en welvaart.

De regering is, aldus het staatshoofd, daarom een ambitieus traject begonnen om een sterke basis te leggen die innovatie ondersteunt, burgers sterker maakt en de efficiëntie van openbare diensten verbetert. President Santokhi verwees hierbij naar het partnerschap tussen Suriname en India op het gebied van ICT. Binnen de bilaterale samenwerking zal binnenkort in het district Nickerie het Centre for Excellence in IT-onderwijs worden opgezet. India zal voorzien in IT-apparatuur en docenten. Door gebruik te maken van opkomende technologieën, zoals kunstmatige intelligentie, blockchain en het internet, kan Suriname ongekende wegen ontsluiten voor economische groei en sociale vooruitgang.