De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi: “Interesse investeren in Suriname neemt gestadig toe”

De interesse om in Suriname te investeren neemt volgens president Chandrikapersad Santokhi gestadig toe. Dit kan bijdragen in het structureel oplossen van Surinames ontwikkelingsvraagstuk, verhogen van de verdiencapaciteit en verlagen van de overheidsuitgaven. Het staatshoofd merkte op donderdag 3 november 2022 tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) in het parlement op dat Suriname als land niet in alle opzichten een aantrekkelijke partner is.

“Deels omdat wij nog steeds belast zijn met het verleden van het slechte imago internationaal, maar ook door de hoge schuldenlast is Suriname financieel, relatief een duur investeringsland.” Echter komt er volgens de president hierin verandering met internationale en regionale bedrijfsleven, die in verschillende sectoren goede perspectieven zien. President Santokhi zegt dat Surinames ranking op “Ease of doing business index” versterkt zal worden met technische bijstand van Nederland en internationale instanties.

Het staatshoofd bleef stilstaan bij de investering van ruim 100 miljoen US-dollars van DP World voor een kusthaven in Suriname, samen met Surinaamse partners. Als gevolg van de interesse in olie en gas is er volgens de president ruime belangstelling uit de regio om met het Surinaams bedrijfsleven, partnerschappen aan te gaan. “Hierdoor wordt nieuwe arbeid gecreëerd, bestaande bedrijven worden verder gemoderniseerd en uitgebreid, en uiteindelijk worden meer inkomsten gegenereerd.”

President Santokhi zegt dat door het aangepaste buitenlands beleid belangrijke exportmarkten toegankelijk zijn geworden, waarop het bedrijfsleven inspeelt. Verschillende investeerders zijn bediend en gefaciliteerd in de afgelopen periode. In 2021 hebben 73 investeerders het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) aangeschreven om informatie dan wel specifieke assistentie. In 2022, tot op heden, is dat aantal 45. De sectoren waarin de meeste investeerders interesse hebben, zijn consultancy, olie en gas, havens, agrarische sector en energie. Het staatshoofd zei verder dat de Suriname Trade and Investment Agency thans operationeel is en verder wordt bemenst.