De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi: “Offers afgelopen drie jaar werpen vruchten af”

“Na drie jaren regeren, staan wij op het punt waar de problemen structureel aangepakt worden en dat tegelijkertijd de economie goed op het traject van gezondmaking ligt. Er zijn uitdagingen en beperkingen; vooral met de randvoorwaarden van het IMF-programma waarmee wij werken, maar we hebben ervoor gezorgd dat wij die maatregelen aangaan. “De regering-Santokhi-Brunswijk is ondanks alle grote uitdagingen en crisissen zowel nationaal als internationaal, steeds standvastig geweest aan de visie van duurzame ontwikkeling en structureel aanpak.” Zo blikt president Chandrikapersad Santokhi terug op de verrichtingen van de regering in de afgelopen drie jaar. De belangrijkste resultaten zijn reeds in een boekwerk vastgelegd en gedeeld met de samenleving.

Op 16 juli 2023 is het drie jaar geleden dat de regering-Santokhi-Brunswijk het roer overnam. Het land was berooid achtergelaten, een immense taak om de financieel-economische crisis op het goede spoor te krijgen. Het is alom bekend dat er een financiële ravage was aangericht. Echter is er met prudent beleid van de regering een ware ommekeer gebracht. President Santokhi stelt dat door keihard te werken en het uitvoeren van het regeerakkoord, het Herstelplan en het IMF-programma, goede beleidsresultaten neergezet zijn. Dit alles werd gerealiseerd in goed overleg met sociaal maatschappelijke organisaties, vakbonden, het bedrijfsleven en functionele organisaties. Suriname heeft weer een respectabele positie gekregen in de rij van naties.

De regering had aan het begin van haar termijn drie fundamentele uitdagingen. Onmiddellijk herstel van de staatshuishouding, zodat salarissen, uitkeringen en andere verplichtingen uit eigen opbrengsten konden worden gefinancierd, zonder dat er geleend of monetair gefinancierd moest worden. Middels prudent en doelgericht budgettair beleid is deze doelstelling gerealiseerd, inclusief het terugbrengen van het begrotingstekort tot acceptabele proporties.

De tweede uitdaging betrof het herstel van het imago en de reputatie van Suriname nationaal, regionaal en internationaal. Kort na het aantreden zijn middels een pro-actief, voorspelbaar en gebalanceerd buitenlandsbeleid relaties hersteld en daar waar nodig verstevigd. Suriname wordt nu internationaal en regionaal beschouwd als een welkome, betrokken en betrouwbare partner. Het internationaal profiel en de erkenning is nadrukkelijk gedemonstreerd tot uiting komend in de hernieuwde belangstelling in de ontwikkeling van ons land, de toename van investeringen, terwijl de gezondmaking van de economie nog gaande is.

De derde uitdaging waarvoor de regering in 2020 stond, was de financiële malaise en een ontwrichte en scheefgegroeide economie. Dit kwam tot uiting in het hoge binnen- en buitenlandse schuldportfolio en de dalende productie- en exportcapaciteit. Ook nationaal nam het vertrouwen af, onder andere vanwege wanbetaling of zelfs geen betaling van geleverde diensten. De regering is tot op heden bezig schulden en niet betaalde rekeningen en verplichtingen af te lossen. En er is veel vooruitgang geboekt. De schuldherschikking exercities zijn op een na afgerond ten voordele van Suriname. Dat zou niet mogelijk zijn geweest zonder het opgebouwde internationale vertrouwen en ondersteuning. De verdere gezondmaking van de nationale economie door middel van doelgericht financieel-economisch beleid gaat voort, met ondersteuning van internationale financiële instellingen en het nationale en internationale bedrijfsleven. Wij zijn overtuigd dat in 2025 dit proces grotendeels zal zijn afgerond en er dan een solide economisch fundament is gelegd voor duurzame groei en ontwikkeling.

President Santokhi vervolgt door aan te geven dat de regering de tweede helft de regeertermijn start met een andere aanpak; een strakkere, doelgerichte aanpak, met de nodige ervaring over de uitdagingen van de afgelopen jaren. We hebben gezegd; we gaan Suriname redden, wo set en! Dat gaan we niet doen op een populistische wijze die niet duurzaam is, zoals voorheen. We doen het op een structurele, planmatige manier, waarbij het beleid uitgesmeerd is in verschillende fasen. De resultaten zijn niet uitgebleven. Suriname heeft de internationale gangbare macro-economische parameters gehaald en het IMF heeft een groei van 2,3% van de economie voorspeld. Dit alles is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Er zijn zware offers gebracht door eenieder. Er is nu meer ademruimte, er zijn meer financieringsmogelijkheden.

De regering zal nu alle aandacht schenken aan de burger; microniveau. Er komt nog meer verlichting, dat merkbaar is in de portemonnee van Surinamers. Er komen nog meer investeringen in woningbouw, projecten landelijk, vooral in publiek-private partnerschappen. We gaan doelpunten scoren. De regering heeft reeds gezorgd voor het opvoeren van sociale uitkeringen en koopkrachtversterking. We gaan vooral ook armoede bestrijden en alle aandacht schenken aan de veiligheid, gezondheidszorg, woningbouw voor Surinamers. Een mooie toekomst ligt in het verschiet, maar dan moeten we harder gaan werken, zodat wij gezamenlijk een mooie, sterkere Suriname hebben, om erin te wonen, werken en vooral een goed leven te leiden. “Het zal goed komen met Suriname!”, besluit president Santokhi.