De Boodschap
Kabinet van de President

President  Santokhi ontmoet ambtgenoten tijdens opening CARICOM conferentie

President Chandrikapersad Santokhi is afgelopen weekend in Guyana aangekomen ter bijwoning van de conferentie van de CARICOM Staatshoofden en regeringsleiders hoofden van de Caribische Gemeenschap (Caricom). Er zullen tijdens deze conferentie diverse vraagstukken aan de orde komen, zoals regionale samenwerking waaronder het integratie proces, handel, veiligheid en klimaatverandering. Op zondag 25 februari 2024 vond de openingsceremonie plaats van de CARICOM Staatshoofden vergadering Heads of Government Meeting in de National Cultural Centre in Georgetown.

De genodigden zijn tijdens de openingsceremonie toegesproken door de Secretaris Generaal van de Caricom Dr. Carla Barnett, de uittredende voorzitter van de Caricom premier Roosevelt Skerrit  en de nieuwe voorzitter van de Caricom Dr. Irfaan Ali, President  van Guyana. De CARICOM-voorzitter, als leidend regeringshoofd met verantwoordelijkheid voor landbouw en voedsel- en voedingszekerheid in het CARICOM Quasi-kabinet, zal de vergadering updaten over het 25-tegen-2025-initiatief van de Gemeenschap om de stijgende voedselimportrekening van de regio aan te pakken en de intraregionale handel te verbeteren.

Na de opening van de conferentie, werd er een welkomstreceptie aangeboden door de nieuwbakken voorzitter van de Caricom. Tijdens de receptie heeft president Chandrikapersad Santokhi zijn mede ambtgenoten ontmoet met wie hij korte gesprekken heeft gevoerd. Verder waren er ook korte momenten met vertegenwoordigers van andere landen, zoals Canada, gericht op versteviging van de wederzijdse relaties.

Tijdens de bijeenkomst zullen de klimaatverandering en de klimaatfinanciering worden besproken; regionale veiligheid, inclusief de situatie in Haïti en grenskwesties; regionaal vervoer; financiële zaken, inclusief aanvulling van het CARICOM Ontwikkelingsfonds (CDF); mondiale en hemisferische kwesties, waaronder de ontwikkelingen in het Midden-Oosten en Herstelbetalingen.

De zakelijke sessies van de vierdaagse bijeenkomst zullen worden gehouden in het Guyana Marriott Hotel, eveneens in Georgetown. De regeringsleiders zullen gesprekken voeren met de speciale gast van de bijeenkomst, Luiz Inacio Lula da Silva, president van Brazilië, en met andere gasten op hoog niveau. Discussies tijdens de zakelijke sessies zullen onder meer gaan over de CARICOM Interne Markt en Economie (CSME) en een update over de implementatie van het vrije verkeer van alle gemeenschapsonderdanen tegen 31 maart 2024, zoals opgedragen tijdens de 45e Reguliere Vergadering in juli vorig jaar.

De bijeenkomst wordt afgesloten met een persconferentie op 28 februari.