De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi ontvangt geloofsbrieven ambassadeurs China en Verenigde Arabische Emiraten

De Volksrepubliek China en de Verenigde Arabische Emiraten hebben beide een nieuwe ambassadeur in Suriname. Op maandag 23 augustus 2021 heeft de ambassadeur van China Jing Han en de ambassadeur van de Verenigde Arabische Emiraten, Saleh Ahmed Alsuwaidi, hun geloofsbrieven overhandigd aan president Chandrikapersad Santokhi. Dit gebeurde op het Presidentieel paleis. Met het aanbieden van de geloofsbrieven is de diplomatieke missie van de ambassadeurs officieel gestart in Suriname. Het staatshoofd verwelkomde de nieuwe ambassadeurs en wenste hen veel succes in toe in het werk dat zij de komende jaren zullen verzetten.

De Chinese ambassadeur Han vindt het een eer om deel te mogen zijn van de bilaterale betrekkingen tussen China en Suriname. Dit jaar is het precies 45 jaar dat de twee landen een diplomatieke betrekking hebben. Han merkte op dat de relatie Suriname-China in een versneld tempo is gegroeid en de samenwerking op verschillende gebieden heeft geleid tot die positieve relatie. Hij kijkt uit naar een verdere samenwerking op alle gebieden en hoopt dat hij mag bijdragen in de verdere verdieping van de relatie. Ook ambassadeur Saleh Ahmed Alsuwaidi bracht zijn dank uit aan de president voor z’n warme gastvrijheid en het accepteren van zijn geloofsbrieven. Saleh Ahmed Alsuwaidi spreekt zijn hoop uit op een goede samenwerking om de bilaterale relatie te kunnen promoten en een boost te geven.

Volgens minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale samenwerking (BIBIS) is president Santokhi zeer ingenomen met de komst van de nieuwe ambassadeurs. Suriname kijkt uit naar de versteviging van de betrekkingen op win-win basis. Het land is bezig wereldwijd goede relaties op te bouwen met landen die een rol kunnen vervullen bij de economische ontwikkeling. China en de Verenigde Arabische Emiraten kunnen daarin een grote rol vervullen. Er wordt gekeken naar investeerders voor verschillende grote projecten. De Chinese ambassadeur Han voert voorbereidende gesprekken voor een formeel staatsbezoek van president Santokhi aan China.