De Boodschap
Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale SamenwerkingKabinet van de President

Regering hoopt op positieve resultaten uit gesprekken in VS

De regering kijkt uit naar de positieve resultaten die moeten voortvloeien uit de gesprekken die onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi momenteel in de Verenigde Staten van Amerika gevoerd worden. “De gesprekken moeten vruchten afwerpen,” zegt minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) die deel uitmaakt van de regeringsdelegatie in New York. Hij acht het belangrijk om het voorwerk te doen voor de president.

De bewindsman legt uit dat de besprekingen uit drie componenten bestaan. “Ten eerste willen wij nadrukkelijk aangeven dat Suriname weer behoort tot de rij van naties waarbij democratie, rechtsstaat, onafhankelijke rechtspraak, goed bestuur en mensenrechten overeind staan. Suriname moet weer gaan behoren tot de landen in de wereld die deze factoren als waarden en normen hebben,” voegt de bewindsman eraan toe. Volgens hem wil de regering een ombuiging brengen in hetgeen de wereld vanwege de media over Suriname weet.

Het tweede component is dat de regering voor haar buitenlandbeleid op verschillende terreinen politieke consultaties wil voeren. Het gaat hierbij om belangrijke aspecten die van invloed kunnen zijn op het leven in Suriname. Minister Ramdin noemt onder meer Covid-19, klimaatverandering en de effecten daarvan alsook handelsbetrekkingen. De bewindsman benadrukt dat de handel duurder gaat worden, doordat containerkosten stijgen. Deze zaken vragen om een oplossing, waar het Surinaams belang voorop staat.

Minister Ramdin: “Het gaat uiteindelijk om het zaken te doen met de wereld. We stimuleren mensen om te investeren. De mensen worden uitgenodigd om serieus te kijken naar de mogelijkheden en investeringsopties voor de ontwikkeling van het land. In deze gaat het vooral om de aanstaande olie- en gasexploitatie. Echter moeten de agrarische sector, toerisme en luchtvaart niet vergeten worden. De regeringsfunctionaris, die de nadrukt legt op deze componenten, zegt dat wanneer blijkt dat men deze heeft begrepen en bereid is te ondersteunen, er dan op het hoogste politiek c.q. presidentieel niveau verder gesproken zal worden om zaken te completeren.

De missie met de regeringsdelegatie kent tot nog toe enkele hoogtepunten. Op maandag 20 september 2021 heeft president Santokhi voorbereidingen getroffen voor bilaterale gesprekken en zijn toespraak tot de Verenigde Naties (VN). Op dinsdag 21 september zal het staatshoofd een receptie bijwonen van VN Secretaris-Generaal António Guterres. Het Surinaamse staatshoofd zal dan de algemene beschouwing bijwonen, met toespraken van onder andere de regeringsleiders van de Brazilië en de VS. Op agenda staan er ook gesprekken met de VN-topman, regeringsfunctionarissen, de voorzitter van de Algemene Vergadering en een vertegenwoordiger van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB).

President Santokhi zal ook bilaterale ontmoetingen hebben met regeringsfunctionarissen van overige aanwezige landen. Op ministerieel niveau zijn er reeds gesprekken geweest met Panama, Bhutan, Colombia en Chili. Op woensdag 22 september volgt rond 13.00 uur de formele toespraak van het Surinaamse staatshoofd tijdens de 76ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN). Na de ontmoeting in Mexico met Latijns-Amerikaanse staatshoofden is de toespraak tot de wereldgemeenschap volgens minister Ramdin het meest belangrijke moment voor Suriname. De bewindsman hoopt tijdens de VN-vergadering ook vertegenwoordigers van andere landen te ontmoeten die van belang kunnen zijn in het verder versterken van Surinames positie in de wereld. “Maar meer nog om Suriname te ondersteunen in haar proces van herstel, stabilisatie en groei”.