De Boodschap
Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking

Speciale vertoning ‘WAN PIPEL’ in Havana

Op dinsdag 9 april 2024 heeft de ambassade van Suriname in Cuba het startsein gegeven van verschillende activiteiten ter herdenking van 45 jaar bilaterale relatie tussen Suriname en Cuba. Dit geschiedde met de speciale vertoning van de film ‘Wan Pipel’ in theater ‘23 Y 12’ in Havana, de hoofdstad van Cuba. De bilaterale relatie tussen de beide landen bestaat sinds 31 mei 1979.

De viceminister van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Cuba, Josefina Vidal Ferreiro, heeft in haar openingstoespraak  het belang van beide regeringen benadrukt om te blijven werken aan het versterken van de culturele- en broederschapsbanden tussen beide landen. Zij haalde in het bijzonder de economische betrekkingen met wederzijdse voordelen aan. Zij gaf verder mee dat de bilaterale uitwisseling van beide landen vanaf 2006 aanzienlijk is toegenomen met de hervatting van de samenwerking op het gebied van de gezondheidszorg. Deze samenwerking is onder andere te zien in de aanwezigheid van medische brigades in Suriname via het Comprehensive Health Program en de oprichting van Operatie Millagros om de COVID19-crisis het hoofd te bieden.

Ambassadeur Wendy Paulus-Aminta, bracht haar dank uit aan het Eye-Film Museum in Amsterdam Nederland en sprak haar erkentelijkheid ook uit aan de regisseur Pim de La Parra voor hun ondersteuning in dit evenement. De ambassadeur gaf het belang van de film aan, welke bedoeld was om de kloof die bestond tussen de verschillende etnische groepen te verenigen en te overbruggen. Zij onderschreef dat de film een ambitieus project moet zijn geweest gezien de multi-etnische en diasporische samenstelling van de Surinaamse bevolking. “Wij kunnen echter van mening zijn dat de inspanningen van de regisseur niet zonder succes zijn geweest. De film herinnert Surinamers eraan dat eenheid de enige weg is naar de toekomst die wij allen willen, ongeacht onze etnische of sociale achtergrond. Het heeft daarnaast een boodschap die ons land en onze bevolking overstijgt naar andere gebieden en reden waarom wij het hier vertonen” aldus de ambassadeur.

Het publiek bestond, onder andere, uit de ambassadeurs van de CARICOM, Indonesië, Nederland, Zimbabwe en Uruguay. Voorts waren ook aanwezig het Cubaans Instituut voor Cinematografische Kunst en Industrie (ICAIC) en vertegenwoordigers van de Communistische Partij Cuba (PCC), Surinaamse studenten te Cuba als ook een groep van 14 studenten uit Sint Lucia die op Cuba waren voor een uitwisselingsproject.

De film,  die goed insloeg bij de aanwezigen, zal in de loop van dit jaar eveneens worden vertoond in de provincie Santiago de Cuba het geboorte district van Fidel Castro, welke 13 uren verwijderd is van Havana. De Ambassade zal tot december 2024 activiteiten organiseren in verband met de herdenking van 45 jaar bilaterale relatie Suriname-Cuba.