De Boodschap
Kabinet van de President

Surinaamse delegatie in startblokken voor 77ste AVVN

De Surinaamse delegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi is in de startblokken voor de 77ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN). De delegatie is op zondag 18 september 2022 in New York gearriveerd, waar de jaarlijkse sessie zal plaatsvinden. De Surinaamse vertegenwoordiging heeft eerst een voorbereidingsmeeting gehad om het programma voor de komende dagen door te nemen, waarna op maandag 19 september een aanvang is gemaakt met de officiële agenda van de AVVN.

Als CARICOM-voorzitter heeft president Santokhi voor de komende dagen verschillende activiteiten op het programma. De “Transforming Education Summit” is een van de eerste onderdelen waar het Surinaamse staatshoofd de aanwezigen op maandag 19 september zal toespreken. Verder staat er ook een ontmoeting met de Surinaamse diaspora in New York op het programma.

Op dinsdag 20 september zal president Santokhi diverse wereldleiders spreken tijdens een receptie, welke wordt aangeboden door VN-secretaris-generaal António Guterres. Hierna staat het zogeheten ‘General Debate’ op agenda. De agenda voor dinsdag wordt voortgezet met een bilaterale ontmoeting met de premier Justin Trudeau van Canada, gevolgd door deelname aan het event ‘Exchange on current global challenges’, dat wordt voorgezeten door de Duitse bondskanselier, Olaf Scholz. Als CARICOM-voorzitter zal het Surinaamse staatshoofd ook deelnemen aan de high-level discussion van de Atlantic Council. De dag wordt afgesloten met een bilateraal gesprek tussen president Santokhi en Csaba Kőrösi, voorzitter van de 77ste UN General Assembly.

Op woensdag 21 september zal president Santokhi namens Suriname, als eerste spreker, zijn statement maken tijdens het General Debate over de situatie in Haïti. Daarna zal de president als CARICOM-voorzitter de opening en sluiting doen van het Caribbean Partners Event, dat wordt gehost door Canada. In de avond is het Surinaamse staatshoofd, samen met first lady Mellisa Santokhi-Seenacherry, aanwezig op de receptie aangeboden door de Verenigde Staten in het American Museum of National History.

De laatste dag van de missie is op donderdag 22 september 2022. President Santokhi zal dan deelnemen aan de Leader’s Breakfast van de Alliance of Small Island States. Het staatshoofd zal een bilaterale ontmoeting hebben met de premiers van Aruba, Bonaire en Curaçao. Als laatste activiteit op de officiële agenda staat een receptie van de minister van Foreign Affairs van de Verenigde Arabische Emiraten. De presidentiële delegatie keert op vrijdag 23 september terug naar Suriname.