De Boodschap
Kabinet van de President

Suriname en Panama voorstander ontmoeting India-Caricom

Suriname en Panama zijn voorstander van een ontmoeting tussen India en de Caricom. Dit is naar voren gekomen tijdens een bespreking tussen president Chandrikapersad Santokhi en de minister van Buitenlandse Zaken van Panama, Janaina Tewaney op 8 januari 2023. “Beide landen hebben hetzelfde idee. Ook Suriname had zich voorgenomen dit te doen, indien premier Narendra Modi naar Suriname zou komen,” zegt minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS).

Minister Ramdin geeft aan dat er ook vanuit Indiase zijde behoefte is om collectief de Caribische regio te ontmoeten. President Santokhi heeft de Indiase premier uitgenodigd om Suriname te bezoeken in het kader van de herdenking van 150 jaar Hindoestaanse Immigratie. De minister zegt dat de ontmoeting tussen India en de Caricom een additionele activiteit zou kunnen zijn. “Het voorstel is gedaan. Het is nu wachten op wat de reactie is van premier Modi op de uitnodiging van Suriname.”

Volgens de BIBIS-minister zal een ontmoeting met de Caricom passen in de context van het vervolg van de nu lopende diaspora conferentie in India. “Omdat vele landen in de regio een Indiase diaspora hebben”, zegt hij doelend op Centraal Amerika en het Caribisch gebied. De bewindsman acht het daarom belangrijk dat deze landen bijeenkomen en kijken hoe ze verder invulling kunnen geven aan een follow-up van de 17e Pravasi Bharatiya Divas Conventie.