De Boodschap
Kabinet van de President

Suriname gastland 14e TAC-meeting CDEMA

Suriname treedt deze maand op als gastland voor de 14e vergadering van de technische adviescommissie (TAC) van het Caribbean Disaster Emergency Management Agency (CDEMA). Deze vergadering vindt plaats van 17 tot en met 21 april, met een deelname van 26 landen. Zowel het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) als het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) zullen hierbij betrokken zijn. NCCR-coördinator Jerry Slijngard memoreert in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname (CDS) dat Suriname in 2022 voorzitter is geweest van de TAC.

CDEMA is een regionaal intergouvernementeel agentschap voor rampenbeheersing binnen de Caricom. De in 1991 opgerichte organisatie heeft als primaire verantwoordelijkheid het coördineren van noodhulp en hulpinspanningen aan deelnemende staten, die met rampen te maken krijgen. De vergadering van de TAC wordt één keer per jaar gehouden, en wel altijd voor de start van het orkaanseizoen. Coördinator Slijngard merkt op dat het de eerste fysieke TAC-bijeenkomst wordt na de covidpandemie. De TAC heeft een adviserende rol, onder meer over zaken die verband houden met strategieën voor het mobiliseren van middelen, herziening van het werkprogramma en programma-ontwikkeling.

De functionaris laat verder optekenen dat Suriname een goede én intensieve samenwerking heeft met CDEMA. “De samenwerking beperkt zich niet alleen tot het helpen van elkaar bij rampenbeheersing, er worden ook trainingen gegeven”, aldus de NCCR-coördinator. Suriname is met ondersteuning van CDEMA bezig een nationaal logistiek systeem op te zetten inzake disaster management. “Er zullen heel wat technische discussies plaatsvinden tijdens de TAC-bijeenkomst. Deze zijn belangrijk voor Suriname om beleid uit te stippelen op het gebied van rampenbeheersing.” Coördinator Slijngard accentueert dat de decentralisatie van CDEMA een van de importante onderwerpen zal zijn tijdens de bijeenkomst. Ook zullen de verslagen die in 2022 zijn gemaakt, worden gepresenteerd en goedgekeurd.