De Boodschap
Kabinet van de PresidentVolksgezondheid

Suriname geeft met Atjoni Ziekenhuis invulling aan SDG 3

Met de officiële opening van het Streekziekenhuis Atjoni geeft Suriname verder invulling aan een van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties (VN), namelijk SDG 3. De officiële opening van het gebouw dat er sedert 2019 staat, heeft op zondag 30 juli 2023 plaatsgevonden. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid sprak van continuïteit van beleid en “een idee ontstaan op basis van de noodzaak en behoeften om de gezondheidszorg in de verschillende delen van het land te optimaliseren”. “Hiermee hebben we een van onze SDG 3-doelen gehaald, namelijk de toegang tot gezondheidszorg optimaliseren”, merkte de bewindsman op.

 Hij zei dat onder meer de kwestie van een openstaande schuld heeft gespeeld, voordat het ziekenhuis officieel heropgestart kon worden. De regering heeft bovenal prioriteit gegeven aan de ontwikkeling van het gebied. De bewindsman memoreerde de lijvige debatten in het parlement omtrent dit ziekenhuis, dat volgens hem ook heel wat moeilijkheden heeft doorstaan. Zo liep de dakbedekking behoorlijke schade op vanwege een windvlaag; het personeel moest vanwege covid in andere instellingen worden ondergebracht en daarnaast was het ziekenhuis niet aangesloten op het elektriciteitsnet. Minister Ramadhin zegt dat er grote uitdagingen zijn, onder meer wat betreft de continuïteit. Hieromtrent zijn er afspraken met het Staatsziekenfonds (SZF) en de Medische Zending (MZ).

De volksgezondheidminister meent dat er wel ziekenhuizen opgezet kunnen worden, maar volgens hem zullen kwaliteit en duurzaamheid bepalend zijn voor het succes van zulke kapitale investeringen. De visie van het ministerie van Volksgezondheid is om in Paramaribo de primaire, secundaire en tertiaire zorg goed te organiseren en in de districten de streekziekenhuizen dusdanig te ontwikkelen dat zij als filter kunnen dienen voor de duurdere secundaire en tertiaire zorg. Het Streekziekenhuis Atjoni beschikt over een observatie- en diagnostische faciliteit, apotheek, en een spoedeisende hulp met verantwoord transport van patiënten. Het streven is gericht op specialistische zorg, waarbij een internist, kinderarts en gynaecoloog direct nodig zijn.

Op Atjoni had president Chandrikapersad Santokhi de eer de opening te verrichten, in bijzijn van onder meer de Curaçaose minister van Volksgezondheid Javier Silvania en vertegenwoordigers van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO). Het staatshoofd memoreerde de opening van de moderne poliklinieken op Koewarasan en aan de Derde Rijweg; binnenkort is het de beurt aan Moengo. “Wij willen als regering de eerstelijnszorg gereed hebben en een gezonde leefstijl promoten in alle gebieden”, aldus president Santokhi, die meedeelde dat binnenkort medicamenten die middels een schenking van de Republiek India verkregen zijn, landelijk gedistribueerd zullen worden. Verder zal een Indiaas bedrijf medicijnen produceren in Suriname, die 35 procent minder dan de importprijs zullen kosten. “Dus medicijnen worden straks binnen het bereik betaalbaar voor eenieder.”