De Boodschap
Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking

Suriname gekozen als vicevoorzitter 78ste sessie Algemene Vergadering van de Verenigde Naties

Suriname is op 1 juni 2023 bij acclamatie gekozen als één van de vicevoorzitters van de 78ste sessie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN), welke duurt van september 2023 tot en met september 2024. Het is na 13 jaren dat Suriname zich kandidaat heeft gesteld en vervolgens gekozen is voor deze functie.

Als vicevoorzitter zal Suriname de president van de 78ste algemene sessie ondersteunen in zijn werkzaamheden en zal bij zijn afwezigheid ook belast kunnen worden met het leiden van de Algemene Vergaderingen. De huidige Permanent Vertegenwoordiger van Trinidad & Tobago bij de Verenigde Naties, ambassadeur Dennis Francis, is gekozen als president van de 78ste AVVN (PGA78).

Als president zal Francis een belangrijke rol vervullen in het mede bepalen van de agenda van de Algemene Vergadering. Het is te verwachten dat  conflicten, de voedsel- en energiecrisis, de klimaatcrisis en de ernstige stagnatie wereldwijd van de uitvoering van de Sustainable Development Goals (SDGs) hoog op de agenda van de komende sessie zullen blijven. Dialoog en consensus zullen van groot belang zijn om deze grote uitdagingen te adresseren.

De 78ste sessie zal in september 2023 aanvangen met een ‘High-Level Week’, waarbij naast het algemeen debat een aantal belangrijke vergadering op staatshoofden niveau zullen worden gehouden. Een summit met betrekking tot de verdere uitvoering van de SDG, vergaderingen betreffende tuberculose, universele gezondheidsdekking en voorbereiding op pandemiepreventie, een klimaatambitie top vergadering en een dialoog over financiering voor ontwikkeling, zijn onder meer gepland tijdens deze ‘High-Level Week’.

De Permanente Vertegenwoordiger van Suriname bij de VN, ambassadeur Sunil Sitaldin,  zal het vicevoorzitterschap namens Suriname invullen. De verkiezing van ambassadeur Francis en Suriname als vicevoorzitter wordt gezien als een mijlpaal voor CARICOM.