De Boodschap
Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking

Suriname ondersteunt Caricom-Peru samenwerkingsmechanisme

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), die momenteel in Belém, Brazilië, vertoeft voor deelname aan de ACTO Amazone Summit, heeft op maandag 07 augustus 2023 eveneens een onderhoud gehad met zijn collega van Peru, Ana Cecilia Gervasi Diaz.

De Amazone Cooperation Treaty Organization (ACTO) bestaat uit acht landen, te weten, Brazilië, Bolivia, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru, Suriname en Venezuela. De 4e Amazone Summit wordt van 7 tot en met 9 augustus 2023 gehouden.

Tijdens de bilaterale ontmoeting hebben beide ministers van gedachten gewisseld over de gezamenlijke inspanningen die nodig zijn binnen ACTO om de ecologische- en sociaaleconomische uitdagingen in het Amazonegebied aan te pakken. Daarnaast is er intensief gesproken over visserijbeheer, mijnbouw, klimaatverandering, het bevorderen van handel, facilitering van de private sector en duurzame milieuactiviteiten.

Suriname en Peru zullen face-to-face activiteiten organiseren, waaronder workshops, trainingssessies en een forum voor kennisuitwisseling ter bevordering van verantwoorde en duurzame visserijpraktijken met behoud van de aquatische biodiversiteit.

Minister Ramdin en minister Gervasi erkennen het belang van het behoud van de unieke gastronomie van hun landen, het culturele erfgoed van de Amazone en tegelijkertijd het bevorderen van duurzame toerisme. Dit omvat inspanningen om lokale gemeenschappen te ondersteunen en milieuvriendelijke toeristische initiatieven te bevorderen.

Suriname zal Peru ook ondersteunen in hun inspanningen om de contacten met de Caribische gemeenschap te intensiveren. Dit, zal onder meer plaatsvinden middels een Caricom-Peru samenwerkingsmechanisme.