De Boodschap
Financiën & Planning

Suriname ontvangt US$30 miljoen lening voor revitalisatie cultureel erfgoed in Paramaribo

Na het succes van het Paramaribo Urban Rehabilitation Program (PURP), heeft de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) een lening van US$30 miljoen goedgekeurd om Suriname te ondersteunen in het voortzetten van haar inspanningen op het gebied van stedelijke erfgoedrevitalisatie. PURP II is ontworpen om nieuw leven te blazen in het cultureel erfgoed van de hoofdstad van Suriname, Paramaribo, een stad rijk aan geschiedenis en thuisbasis van 44% van de bevolking van het land.

De lening, die is goedgekeurd door de IDB Board of Executive Directors, zal blijven bijdragen aan het tegengaan van het verval van het stedelijk cultureel erfgoed en het verhogen van hun waarde door het fysiek restaureren van historische gebouwen, het verbeteren van de openbare ruimtes eromheen, het benadrukken van hun culturele betekenis, en het waarborgen van de Werelderfgoed status van UNESCO. Het programma omvat ook plannen voor het creëren van een nationaal museum.

Daarnaast zal deze financiering mogelijkheden scheppen voor stedelijke planning en gecoördineerd beheer van de werelderfgoed-locatie, wat bijdraagt aan een coherente institutionele structuur voor een veerkrachtige en duurzame financiële beheersing van de site op lange termijn. Tevens zal het programma de oprichting van een overheidsinstantie ondersteunen die verantwoordelijk zal zijn voor het beheer van het erfgoed van Paramaribo.

De historische kern van Paramaribo ontwikkelde zich tijdens de 17e en 18e eeuw, en de Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (UNESCO) voegde het in 2002 toe aan haar lijst van Werelderfgoed-sites. Deze aanwijzing erkende zijn uitzonderlijke mix van Europese en inheemse Zuid Amerikaanse cultuur, architectuur en bouwtechnieken. De financiering van de IDB heeft een terugbetalingstermijn van 25 jaar, een aflossingsvrije periode van 5,5 jaar en een rentetarief gebaseerd op de Secured Overnight Financing Rate (SOFR).