De Boodschap
Kabinet van de President

Suriname stelt Minister BIBIS voor als kandidaat Secretaris Generaal OAS in 2025

De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) is het belangrijkste regionale forum voor politieke dialoog, beleidsanalyse en besluitvorming op het westelijk halfrond. Suriname is sinds 1977 lid van de OAS bestaande uit 34 staten, die middels samenwerking democratie, duurzame ontwikkeling, multidimensionale veiligheid en mensenrechten beogen te bevorderen op het Amerikaans continent.

De Secretaris-Generaal (SG) en de Assistent Secretaris Generaal (ASG) worden gekozen door de 35 lidstaten van de OAS. Tot op heden is de SG gekozen uit vertegenwoordigers van voornamelijk landen uit het Spaanssprekende deel van Zuid-Amerika. De laatste vier ASG’s zijn gekozen uit de Caribische regio. Velen zijn van mening dat de Caribische Gemeenschap ook een leiderschap rol in het inter-Amerikaans systeem moet vervullen. In 2025 komen beide functies (SG en ASG) vacant.

De Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) Ambassadeur Albert Ramdin is recent officieel door de President van de Republiek Suriname voorgedragen als kandidaat voor de positie van Secretaris-Generaal van de OAS voor de toekomstige zittingsperiode welke aanvangt in 2025.  Minister Ramdin is van 2005-2015 reeds tweemaal gekozen als ASG. Ramdin heeft meer dan 25 jaar ervaring in onder andere internationale onderhandelingen en multilaterale diplomatie.

Het is gebruik binnen de OAS dat ongeveer anderhalf jaar voor de verkiezing kandidaten voor deze positie geïdentificeerd worden. De intensieve campagne welke na de nominatie volgt is erop gericht de noodzakelijke ondersteuning van lidlanden te verzekeren voor de uiteindelijke stemming. De minister van BIBIS is een cruciaal deel van de regering en blijft dan ook zijn krachten geven gedurende de huidige regeertermijn van de regering ter ondersteuning van het beleid gericht op financieel-economisch herstel en duurzame ontwikkeling. Het vervullen van de positie van SG binnen de OAS voor de periode 2025 – 2030 zal voor Suriname een unieke en vooraanstaande kans zijn zich internationaal verder te profileren.