De Boodschap
Kabinet van de President

Suriname tegen militaire acties in regio; vrede en veiligheid staan hoog op agenda

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft tijdens een persconferentie aangegeven dat het grensdispuut tussen Guyana en Venezuela met veel diplomatie en tact opgelost moet worden. Suriname is volgens hem resoluut tegen militaire acties. “Militaire conflicten moeten in de regio voorkomen worden. De veiligheid in de regio en soevereiniteit van landen moeten gewaarborgd blijven”, aldus de bewindsman op 12 december 2023. Donderdag aanstaande zullen de presidenten van Venezuela en Guyana bijeenkomen in Saint Vincent en de Grenadines om te onderhandelen over het grensconflict. De regeringsfunctionaris zegt dat Suriname voorstander is van het proces dat in behandeling is bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ).

De bewindsman geeft aan dat de eerste inzet vanuit de CARICOM is geweest om een gesprek te arrangeren tussen beide landen. President Santokhi is ook actief betrokken geweest in het traject. De tweede inzet is volgens de bewindsman om te voorkomen dat beide partijen acties ondernemen vóór de dialoog. “Andere landen moeten op dit moment niet met statements komen om de retoriek en de ‘temperatuur’ te beïnvloeden. We moeten zaken niet moeilijker maken en voorkomen dat we het succes van het overleg, dat zal plaatsvinden, negatief beïnvloeden”. Minister Ramdin merkt op dat aan beide landen is gevraagd om de retoriek een beetje te temperen. “Er is ook gevraagd dat ze niets ondernemen dat kan leiden tot een verkeerde inschatting dan wel een escalatie aan de grens.”

Minister Ramdin zegt dat het belangrijk is om een constructieve sfeer te creëren rondom het overleg. Hij is hoopvol gestemd en kijkt uit naar de uitkomst van de beraadslaging tussen president Irfaan Ali en Nicolás Maduro. “Ik wil niet zeggen dat het een bemiddelingspoging is. Het is een actie om een gesprek te faciliteren dat moet leiden tot een beter begrip voor elkaars posities”, verduidelijkt de bewindsman. Hij benadrukt dat Suriname actief meedoet aan alle discussies om te komen tot een vreedzame oplossing. “Het is een regionale kwestie. Het is in ons aller belang om de vrede en veiligheid in de regio te garanderen.”