De Boodschap
Kabinet van de President

Telecomgigant Huawei richt zich op langetermijninvesteringen Surinaamse ICT-sector

Tijdens het staatsbezoek aan China bezocht president Chandrikapersad Santokhi op 16 april 2024 het hoofdkantoor van Huawei in Shenzhen. De president had een ontmoeting met Jeff Wang, senior vice-president en president van de afdeling Public Affairs en Communicatie van Huawei. Wang merkte op dat Huawei, geleid door het principe van ‘in Suriname, voor Suriname’, zich wil blijven inzetten voor langetermijninvesteringen in de lokale ICT-markt van Suriname en het vervullen van haar zakelijke verantwoordelijkheden in lokale gemeenschappen. 

Sinds Huawei in 2009 de Surinaamse markt betrad, heeft de telecomgigant samengewerkt met klanten en partners uit de lokale industrie om de digitale agenda van het land te bevorderen op domeinen als 2G-, 3G- en 4G-netwerken, nationale ICT-infrastructuur en digitale energie. Als onderdeel van haar langetermijninzet voor de ontwikkeling van het ICT-talent-ecosysteem heeft Huawei het Seeds for the Future-programma gelanceerd, waarmee studenten de kans krijgen om China en andere landen te bezoeken voor training en uitwisseling. Huawei heeft ook de gezamenlijke innovatie met lokale universiteiten versterkt via programma’s als de ICT Academy om lokale jongeren te empoweren en Suriname te helpen toekomstig talent te ontwikkelen.

Tijdens het bezoek werden de allernieuwste digitale technologieën tentoongesteld aan president Santokhi, waar hij uit de eerste hand de toepassing van nieuwe technologieën in reële scenario’s mocht ervaren. “We willen voortbouwen op deze ervaring en de relatie versterken door nieuwe projecten uit te voeren,” merkte president Santokhi op. Er zijn diepgaande discussies gevoerd over gebieden van samenwerking, zoals informatie- en communicatietechnologie (ICT), inclusieve connectiviteit, digitale transformatie van de industrie, slimme onderwijsoplossingen, groene ontwikkeling en talentontwikkeling.

Wang sprak ook lovend over het plan van het Surinaamse staatshoofd om een “digitaal Suriname” op te bouwen. Hij bevestigde dat Huawei hoopt haar technische expertise en zakelijke ervaring te kunnen benutten om bij te dragen aan de netwerkconnectiviteit en digitale transformatiestrategie van Suriname.