De Boodschap
Onderwijs, Wetenschap & Cultuur

Tweede editie Fosten Kukru Festival op komst

Het culinair festival ‘Fosten Kukru Fesa’ zal wederom georganiseerd worden. Het idee voor dit unieke festival vloeit voort uit het brein van het Directoraat Cultuur als deel van het Surinaamse ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC). Volgens Clifton Braam, Onderdirecteur Cultuur, is het in 2022  goed gegaan en wordt dit jaar een grotere officiële Kick- off georganiseerd. De tweede editie van dit festival zal dit jaar gehouden worden van 25 augustus tot en met 27 augustus 2023 en zal plaatsvinden op het Onafhankelijkheidsplein.

Op vrijdag 11 augustus vond er een voorproefje van het Fosten Kukru Festival ‘Tes na Fesi’ plaats op het terrein van het Directoraat Cultuur. De bedoeling van het ‘Tes na Fesi’ is om de mensen te laten proeven wat de standhouders allemaal op hun menu zullen hebben tijdens het festival. Elke etnische groep krijgt 3 tot 4 verkoopstanden en kleine ondernemers zoals de schaafijsman, worstman en koekverkoper krijgen ongeveer 20 verkoopstanden. Dit verschilt met de opzet van het vorig jaar waarbij 6 grote etnische groepen de beschikking hadden over 1 stand. Vooral de Marron Kukru, waaronder die van de Matawai en de Aucaanse keuken zullen goed vertegenwoordigd zijn. Ook de Portugese keuken zal er in verband met 170 jaar Portugese Immigratie in Suriname bij zijn.

De inschrijvingen verliepen vlot en het ligt in de bedoeling dat er drie dagen lang volop eten, drinken en goede muziek te verkrijgen zullen zijn op het plein.

“Uitgangspunten van het Directoraat Cultuur zijn, behoud van ons immaterieel en materieel erfgoed en het  behouden wat van ons is’, benadrukt Braam, “ We eten van elkaar maar weten we wel precies wat  de gerechten zijn en hoe ze worden klaargemaakt?” De onderdirecteur benadrukt dat de gerechten die ooit zijn meegenomen door de mensen die hier naartoe zijn gekomen behouden moeten worden.

“Het is belangrijk te weten dat dit om een stukje overdracht gaat, vandaar dat de mensen ook echt zullen staan koken in de diverse keukens en vertellen over hoe de gerechten worden klaargemaakt”, aldus de onderdirecteur. Verder zal er met 2 grote sponsors  worden gewerkt te weten Suriname Alcoholic Beverages N.V. (SAB) en Fernandes N.V.  SAB heeft recent Nyaku geïntroduceerd. Een drank die in de Surinaamse samenleving bekend staat als Hannapier. Daarnaast zal ook de Berliner bol ter plekke door Fernandes gemaakt worden.

“Het culinair festival ‘Fosten Kukru Fesa’ zal op het gebied van toerisme een toegevoegde waarde opleveren”, benadrukt Braam, “ En het zal vervolgens tot een nationaal festival moeten uitgroeien waar men elk jaar in augustus naar kan uitkijken zoals in Nederland het welbekende Kwaku festival.  Het festival moet iets zijn voor Surinamers, toeristen en vakantiegangers die speciaal naar Suriname komen om eraan mee te kunnen doen”, aldus Clifton Braam.