De Boodschap
Kabinet van de President

Voedselzekerheid en solidariteit met Haïti op AVVN-agenda Suriname

Regeringsleider Chandrikapersad Santokhi heeft tijdens de 78ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties(AVVN) in New York gesproken over de uitdagingen op het gebied van voedselzekerheid. “Een paar dagen geleden benadrukte ik in Cuba het belang van wetenschap, technologie en innovatie om de voedselproductie te verhogen en de input te optimaliseren die nodig zijn om de landbouw productiever te maken,” aldus het staatshoofd op 20 september 2023. 

Het bereik en de impact van digitale technologieën zullen de komende jaren alleen maar blijven toenemen, volgens president Santokhi. “Het is van cruciaal belang dat de voordelen van deze innovatie worden benut om een toegankelijke, transparante, veilige en beveiligde omgeving te garanderen. Om deze alomvattende strategie op een coherente manier ten uitvoer te leggen, heeft mijn land onlangs een Nationale Digitale Strategie 2023-2030 aangenomen. Het CARICOM Voedselzekerheidsprogramma is een voorbeeld van het verminderen van de voedselimport van de regio met 25% tegen het jaar 2025 en het bevorderen van lokale productie met moderne technologie,” nuanceert de regeringsleider. 

President Santokhi heeft van de gelegenheid gebruikgemaakt om de wereldleiders aandacht te vragen voor Haïti. “Het politieke, humanitaire en veiligheidsklimaat in Haïti verslechtert. Hoewel ik de inspanningen tot nu toe waardeer die zijn geleverd om te helpen bij het vinden van een onmiddellijke oplossing, moeten er nog veel meer politieke inspanningen worden geleverd om de intenties in tastbare acties te vertalen,” luidt de oproep van het staatshoofd. Hij merkt op dat de bevolking van Haïti uitkijkt naar de regionale en internationale gemeenschap voor hulp. “Tegelijkertijd moeten de Haïtiaanse belanghebbenden, die verdeeld zijn in tegengestelde groepen, blijk geven van de wil tot dialoog en tot overeenstemming komen over een weg vooruit in de kortst mogelijke tijd.”