De Boodschap
Financiën & Planning

4% stortingskosten afgeschaft op instigatie van minister Achaibersing

Het ministerie van Financiën en Planning maakt bekend, dat op instigatie van minister Armand Achaibersing de zogenaamde 4% stortingskosten voor cash USD bij banken ingaande maandag 30 mei wordt afgeschaft.

De samenleving wordt al enige tijd geconfronteerd met het fenomeen van de hoge stortingskosten. Dit leidt tot irritatie bij klanten en jaagt hen ook in de kosten. De oorzaak ligt in de beperking voor banken om contante valuta naar het buitenland te verschepen. Hierdoor raken de kluizen vol, hetgeen zorgt voor hogere kosten.

Het probleem van verscheping wordt op termijn opgelost. Het gaat hier dus om een tijdelijk probleem in de bankensector. In de visie van de minister moet de samenleving niet hiermee worden opgezadeld.

Donderdagavond is constructief overleg gevoerd tussen de Centrale Bank, het ministerie van Financiën en Planning en de commerciële banken. Na een dringend beroep van de minister is door de gezamenlijke banken besloten de stortingskosten af te schaffen.

De van toepassing zijnde compliance regels bij contante stortingen zullen uiteraard nog steeds worden toegepast. Dit in het kader van NRA en het anti-witwasbeleid.

Gerelateerd hieraan is de kwestie van geld invoer en -uitvoer. Binnen twee weken zal op dit gebied het toezicht worden aangescherpt. Hierover zal nader overleg plaatsvinden met de bankensector alsmede andere belangrijke stakeholders.