De Boodschap
Landbouw, Veeteelt & Visserij

Agrofest 2024 op Barbados biedt unieke kansen aan Surinaamse agro-ondernemers

Suriname, Cuba, Guyana en Brazilië participeren aan de Agrofest 2024. Dit evenement is op vrijdag 23 februaru in Queens Park op Barbados van start gegaan. De Barbadiaanse minister van Landbouw, Indar Weir, opende de Agrofest 2024. “Na de Covid-pandemie in 2019 moest Barbados weer groeien. Het ging moeizaam, maar nu in 2024 kunnen wij zeggen dat onze agrosector met 24% is gegroeid. Wij hebben aangepaste tarieven voor aankoop van water voor de boeren bewerkstelligd. Ook de leningen met banken voor boeren, hebben wij als overheid nader bekeken en versoepeld. Wij zijn open om samen te werken met de regio. Dat zien wij vandaag hier door de grote deelname van de landen in de regio”, sprak Weir.

Landbouwdirecteur, Jitendra Kalloe, van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is de mening toegedaan dat er unieke kansen door deze samenwerking is voor Surinaamse agro-ondernemers. Er is afzet voor export, uitwisseling van ideeën en ook de import van de Black Belly schapen. “Wij moeten voedselzekerheid garanderen. We hebben nu op de hele wereld te kampen met klimaatverandering, echter zijn wij toch in Suriname in de betere omstandigheden om groenten en fruit te produceren en dat ook van goed kwaliteit voor de export. Er is voldoende irrigatiewater en boeren in Suriname betalen niet voor water. Dat is ook een duidelijk verschil. Onze overheid zorgt voor de infrastructuur en het water is gratis. Suriname heeft de potentie om de voedselveiligheid en voedselzekerheid te garanderen. Nu met alles wat wij zullen ervaren op de Agrofest 2024, nemen wij mee in de evaluatie om verdere stappen uit te bouwen”, laat de Landbouw-directeur optekenen. Kalloe merkt op dat de 25 Surinaamse agro-ondernemers hartelijk zijn ontvangen.

FAO/SAMAP heeft een ondersteunde rol ingenomen in het geheel. De unit waarin Suriname zich presenteert, staat fleurig in de kleuren groen, rood, geel en wit. De ingang is gebouwd met een perola van Taco Oso, waaraan banner van Suriname waarop de bezoekers welkom worden geheten. Varesh Maikoe neemt als jonge agro-ondernemer de eerste keer deel. “De bezoekers willen vooral ons fruit proeven, de dragon fruit en mangistan zijn erg in trek. Ook voor papaja en komkommer is er grote interesse. De mensen willen weten hoe ons fruit er zo mooi uitziet, welke variëteit ze zijn en hoe ze smaken. We zijn verrast met de belangstelling”, zegt de jonge ondernemer.

Dag 1 van de Agrofest werd in de ochtend door verschillende scholieren bezocht als een school excursie. Suriname blijkt ook niet onbekend te zijn bij de bezoekers en daarom koos de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) om voor de eerste keer zelf op de exhibitie te staan. Ganesh Laigsingh, president-commissaris van de SLM, vertelt dat vanaf december 2023 er via Georgetown vluchten vanuit Suriname naar Barbados worden uitgevoerd. Luchttransport van groenten en fruit is een van de diensten die de SLM ook biedt aan de boeren. Dus samen met LVV aan de Agrofest 2024 participeren, was voor de SLM ook een mooie gelegenheid om bekendheid te geven aan de toerismesector. De Agrofest 2024 duurt tot en met zondag.