De Boodschap
Kabinet van de President

Alakondre Puwema Neti voor uitbanning rassendiscriminatie

In het kader van de Mondiale Dag voor Poëzie is met het oog op het uitbannen van rassendiscriminatie binnen de Surinaamse samenleving een Alakondre Puwema Neti georganiseerd. Matai Zamuël de mannelijke Caricom-Jeugdambassadeur voor de Republiek Suriname (2022-2024) is de motor hierachter. Deze activiteit heeft plaatsgevonden op dinsdag 21 maart 2023 in Theater Thalia.

Om de Surinaamse samenleving van de toenemende raciale spanningen te ontdoen is met dit event getracht hieraan bij te dragen middels poëzie. Meesters van de Surinaamse poëzie en woordkunst hebben middels voordrachten te kennen gegeven dat rassendiscriminatie niet hoort in de Surinaamse samenleving. Het gaat onder andere om dichters zoals Stanley Slijngard, Ismene Krishnadath, Carlo Jadnanansing, Sombra, alsook jongere dichters zoals U.S. Youth Ambassador Lakisha Aseja. De culturele diversiteit in Suriname is middels gedichten in verschillende talen voorgedragen. Behalve in het Nederlands, Sranan en andere Surinaamse talen zijn de “puwema’s” ook uitgevoerd in het Engels en het Spaans.

Onder de aanwezigen bevonden zich ook de ambassadeur van de Franse Republiek, Nicolas de Bouillane de Lacoste, een vertegenwoordiger van de Nederlandse ambassadeur alsook een vertegenwoordiger van de Indiase regering. Janet Murdock vanuit het Departement voor Politieke en Vredesopbouw aangelegenheden (DPPA) heeft middels een videogesprek haar goedkeuring geuit voor het gebruik van kunst voor de vrede.

“We gebruiken kunst en cultuur als tegengif voor de sentimenten die zich steeds duidelijker uiten in de samenleving waarbij de ongelijkheden belicht worden”, zegt Caricom Jeugdambassadeur Matai Zamuël verwijzend naar de gebeurtenissen van 17 februari 2023. Het uitbannen van rassendiscriminatie is volgens hem iets waar niet alleen Suriname maar ook de wereldsamenleving baat bij heeft en waarbij de bijdrage van individuen waardevol is. “We hebben ons gecommitteerd aan verdragen en aan handvesten. Die moeten we ook implementeren. Daar heb je niet enkel functionarissen en beleidsmakers nodig, maar ook de burgermaatschappij. Individuen die in staat zijn binnen hun gemeenschappen te zorgen voor bereidwilligheid”, aldus Zamuël.