De Boodschap
Kabinet van de President

Ambassadeur Hardien biedt jaarverslag aan president Santokhi

President Chandrikapersad Santokhi heeft het jaarverslag 2022-2023 van de Surinaamse ambassade te New Dheli ontvangen van Arunkoemar Hardien, buitengewoon- en gevolmachtigd ambassadeur van de Republiek Suriname voor India. De ambassadeur heeft op 1 februari 2024 zijn opwachting gemaakt bij president Santokhi.

Het verslag geeft een beeld van de activiteiten die de ambassade heeft ondernomen aangaande de relatie Suriname-India. Enkele hoogtepunten in het jaarverslag betreffen de bezoeken naar India van president Santokhi in januari 2023, en diverse regeringsfunctionarissen waaronder de ministers Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). Ook het bezoek van president Draupadi Murmu ter bijwoning van de festiviteiten in het kader van 150 jaar Hindoestaanse Immigratie staat als hoogtepunt in het rapport.

Het bezoek van minister Ramdin in december 2023 aan India, was in verband met de bijwoning van de high-level joint commission tussen Suriname en India. “Daartussen heeft de ambassade veel activiteiten uitgevoerd in India, en is contacten aangegaan met diverse organisaties. We hebben ons beleidsmatig deel ook gepresenteerd met de verantwoording ten aanzien van de besteedde financiën”, meldt ambassadeur Hardien. Het is de bedoeling dat de ambassade op jaarbasis verslag zal doen van de werkzaamheden die de ambassade namens de Republiek Suriname uitvoert in het buitenland.

Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om de president namens de ambassade een replica te bieden van de shri Ram mandir, die op 22 januari 2024 heropend is in India. Volgens de ambassadeur is de heropening een gebeurtenis van wereldformaat met een rijke geladen geschiedenis die internationaal veel aandacht heeft gehad. Suriname heeft op twee gelegenheden een bijdrage geleverd aan dit gebeuren. Er is namelijk water van de Surinamerivier vervoerd naar India, als onderdeel van de rites in het kader van de bouw van de mandir. Daarnaast heeft president Santokhi in navolging van de president van Shri Lanka en Fiji en Koning van Bhutan, een schriftelijke boodschap gestuurd ter gelegenheid van de ontwikkelingen en de opening van de mandir.