De Boodschap
Kabinet van de President

Ambassadeur Hardien uitermate tevreden met resultaten presidentieel bezoek

“Ik kijk met een uitermate gevoel van tevredenheid terug op de resultaten die zijn voortgekomen uit het bezoek van de president.” Zo blikt Surinames ambassadeur in India, Arun Hardien, terug op het bezoek van de Surinaamse delegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi aan de Republiek India. Ambassadeur Hardien is reeds vijf maanden in New Delhi geaccrediteerd. Hij zegt dat er een intensieve voorbereiding vooraf is gegaan aan de komst van de presidentiële delegatie. De resultaten van het bezoek leggen volgens de Surinaamse afgezant een basis waarop beide landen hun samenwerking verder kunnen intensiveren, verdiepen en uitbouwen in de komende periode.

Hij noemt de aanwezigheid van president Santokhi op de Pravasi Bharatiya Divas; de deelname van het staatshoofd aan de Global Investment Summit; de bilaterale gesprekken met premier Narendra Modi en president Droupadi Murmu; gesprekken met de governor en chief minister van de deelstaat Gujarat alsook de bezoeken aan de speciale economische zone en grote ondernemingen in het Aziatische land. Een van de meest belangrijke resultaten is het akkoord tot schuldherschikking. Daarnaast zijn er ook afspraken gemaakt voor wat betreft de exportvergroting. Beide landen zullen verder van gedachten wisselen over onder meer de export van rondhout naar het Aziatische land. Ambassadeur Hardien: “Suriname heeft zich aangeboden als land met mogelijkheden op tal van gebieden. Indiase ondernemers krijgen de mogelijkheden om te komen investeren en de potentie te benutten.”

Volgens de diplomaat is de aanwezigheid van president Santokhi in India gebruikt om samenwerkingsgebieden te identificeren die relevant zijn voor Suriname en die de bilaterale relatie tussen de landen meer diepgang kunnen geven. Zo heeft India op het gebied van olie en gas de potentie om de nodige kennis en expertise aan te bieden om deze industrie verder te kunnen ontwikkelen. De Global Investors Summit was een van belangrijkste activiteiten, omdat dit een platform is waar de delegatie inzichten kon opdoen die relevant zijn voor Suriname. Verder heeft India positief gereageerd op het verzoek van Suriname om ondersteuning op het gebied van cybersecurity. In dit kader heeft de delegatie ook een bezoek gebracht aan een instituut gespecialiseerd in informatietechnologie.

Naast het feit dat de presidentiële delegatie relevante sectoren heeft bezocht, zijn er ook gesprekken geweest met bedrijven die interesse hebben tot investeren in Suriname. Het gaat om ondernemingen die de Surinaamse ambassade hadden benaderd voor bilaterale gesprekken met de Surinaamse delegatie. In dit kader is er in Gujarat ook een Suriname India Business Event geweest, waarbij het Indiase bedrijfsleven is geïnformeerd over de potentie die Suriname te bieden heeft. Met de functionarissen is afgesproken dat er een Memorandum of Understanding voorbereid zal worden voor samenwerking op diverse gebieden tussen de deelstaat Madhya Pradesh en Suriname.