De Boodschap
Landbouw, Veeteelt & Visserij

LVV-minister bezoekt Saramacca

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft zich op vrijdag 13 januari samen met districtscommissaris (dc) Sherin Bansi-Durga georiënteerd bij verschillende overheidsprojecten en ook een bezoek gebracht aan de Suriname Pig Farms N.V. in het district Saramacca. Vanuit het commissariaat togen de overheidsfunctionarissen allereerst naar de proeftuin te Dirkshoop.

Daar heeft de minister het startsein gegeven voor het landelijk plantvermeerderingsproject met als doel kwalitatief goed plantmateriaal beschikbaar te stellen aan de totale gemeenschap. Vruchtplanten zoals manja, peerguave, kersen, moendoe, maar ook zwarte peperplanten worden vermeerderd.

De delegatie heeft zich verder ook georiënteerd te La Poule en Tijgerkreek alwaar de status van de waterhuishouding is bekeken.

Ondernemer Lex van Dijk, mede-eigenaar van Suriname Pig Farms N.V., vertelt dat het bedrijf Suriname voor bijkans 80% aan varkensvlees voorziet. Ook exporteren zij vlees naar Barbados. Sinds kort stagneert echter de export naar Guyana.

“We gaan andere dimensies toevoegen in het aanpakken van uitdagingen. Een uitgesproken mening hebben is het eerste. Het jammerlijke is ook dat wij een tekort aan kader hebben en zeker ook arbeiders die in het veld willen werken. De Surinaamse overheid en zeker het ministerie is zich daarvan bewust en daar komt er een verandering in,” aldus minister Sewdien.

De bewindsman zegt dat niemand wordt achtergelaten. Hij zal er altijd voor zijn om ook voor de ondernemers de knelpunten tot het verleden te laten behoren. “De agrarische sector blijft het fundament voor voedselzekerheid,” besluit de LVV-minister.