De Boodschap
Kabinet van de President

Ambassadeurs Guyana en Algerije maken opwachting op paleis

De ambassadeurs van de Coöperatieve Republiek Guyana en de Democratische Volksrepubliek Algerije hebben op woensdag 23 november hun opwachting gemaakt op het presidentieel paleis. De diplomaten hebben daarbij hun geloofsbrieven overhandigd aan president Chandrikapersad Santokhi. Virjanand Depoo is de buitengewoon en gevolmachtigd ambassadeur van Guyana in Suriname. Abdelkader Hadjazi van Algerije is eveneens gevolmachtigd doch resideert in Venezuela.

Beide afgezanten hebben in een kort onderhoud met het staatshoofd de relatie tussen hun land en Suriname en gerelateerde aandachtspunten besproken. President Santokhi wees op het belang van samenwerken op het gebied van voedsel- en energiezekerheid, toegang tot klimaatfinanciering en handhaving van vrede en veiligheid. Het staatshoofd onderstreepte ook de strategische rol van Suriname als voorzitter van CARICOM én om op basis daarvan gezamenlijk regionale aangelegenheden aan te pakken.

In het onderhoud met ambassadeur Hadjazi heeft het Surinaamse staatshoofd verwezen naar de Afri-Caribbean Trade and Investment Forum 2022 – eerder dit jaar op Barbados – welke als doel had de economische handel en investeringsmogelijkheden tussen Afrika en het Caribisch gebied te bevorderen. De Algerijnse diplomaat die zijn standplaats heeft in Venezuela, gaf aan dat de relatie met Suriname ver teruggaat in de geschiedenis. “Deze samenwerking uit zich binnen de Verenigde Naties, in het bijzonder op het gebied van klimaatsverandering”, zei Hadjazi

Zijn Guyanese ambtgenoot Virjanand Depoo, die kortgeleden in Suriname is gearriveerd, uitte zijn waardering voor de gastvrijheid van Surinamers. “Ik kijk ernaar uit te werken aan het versterken van de relatie tussen Suriname en Guyana op elk gebied. Suriname en Guyana hebben de relatie altijd goed gehouden”, aldus ambassadeur Depoo.