De Boodschap
Justitie & Politie

Antilliaanse ministers van Justitie brengen bezoek aan Suriname

De ministers van Justitie van Curaçao, St. Maarten en Aruba, respectievelijk Shalten Hato, Anna Richardson en Rocco Tjon zullen deze week een werkbezoek afleggen aan Suriname. Tussen 22 en 26 augustus 2023 zal gastheer, minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie, samen met zijn ambtgenoten enkele justitiële instituten bezoeken. 

Volgens minister Amoksi voert het ministerie sinds het aantreden van regering Santokhi/Brunswijk een bewust buitenlands beleid waarbij zij de relatie tussen traditionele partners, zoals Nederland, Amerika en Frankrijk heeft versterkt. Het bezoek van de drie ministers van de Antillen kan ook in dat kader gezien worden, ook vanwege de gezamenlijke historische banden met Nederland. Op deze eilanden is er een groot aantal Surinamers woonachtig waardoor het van belang is om de banden verder aan te halen. “Wij hebben gemeenschappelijke issues en door samen te werken kunnen wij zaken aangaande criminaliteit en veiligheid samen aanpakken”, aldus de JusPol-minister. Hij geeft aan dat; grensoverschrijdende criminaliteit, migratiestromen en vreemdelingenbeleid, alsook politiesamenwerking op verschillende gebieden, onderdeel zullen zijn van de gesprekken die gevoerd zullen worden. Hij voegt eraan toe dat ook de samenwerking met betrekking tot het gevangeniswezen en brandweerzaken, en wel op het gebied van opleidingen en trainingen aangehaald zal worden.

Tijdens het bezoek zal er een intentieverklaring tot samenwerking worden getekend tussen het ministerie van Justitie van Suriname en de ministeries van de bezoekende landen. Op zaterdag 26 augustus zal er een persconferentie belegd worden om de gemeenschap te informeren over de resultaten van het werkbezoek.