De Boodschap
Kabinet van de President

Bilaterale relatie belicht tijdens viering onafhankelijkheid Brazilië

De Federatieve Republiek van Brazilië vierde op donderdag 7 september 2023 zijn 201e onafhankelijkheidsdag. In dit kader vond er op de residentie van de Braziliaanse ambassadeur in Suriname, Raphael Azeredo, een receptie plaats, waarbij ook president Chandrikapersad Santokhi en first lady Mellisa Santokhi-Seenacherry aanwezig waren. Zowel het staatshoofd als zijn gastheer bleef stilstaan bij de bilaterale banden tussen de twee buurlanden.

Ambassadeur Azeredo belichtte de langdurige samenwerking en lopende projecten tussen Suriname en Brazilië. De diplomaat onderstreepte ook het belang van het versterken van de banden. President Santokhi memoreerde zowel de successen als uitdagingen die Brazilië hebben gevormd tot een soevereine democratie. Het staatshoofd wees daarbij op de gemeenschappelijke idealen van welvaart en duurzame ontwikkeling voor alle Brazilianen.

De president merkte op dat Suriname en Brazilië al 47 jaar sterke bilaterale betrekkingen onderhouden, gebaseerd op de behoeften van Suriname en de toewijding van Brazilië om te ondersteunen waar mogelijk. Hij prees de technische samenwerking binnen het Braziliaanse Samenwerkingsagentschap (ABC) en de donaties van medicijnen door de Braziliaanse regering.

Het staatshoofd sprak ook zijn medeleven uit naar degenen die dierbaren hebben verloren als gevolg van de verwoestende orkaan in Brazilië. Hij sprak ook zijn zorgen uit over de recente smokkel van beschermde diersoorten en wees op de noodzaak om deze illegale activiteiten middels samenwerking tegen te gaan. Tijdens de bijeenkomst werden indrukken getoond van de Braziliaanse natuur, tradities, cultuur en landschappen.