De Boodschap
Kabinet van de President

BOG biedt mogelijkheid tot gratis gele koortsvaccinatie

Gele koorts is een tropische ziekte die wordt veroorzaakt door het gelekoortsvirus. Het virus wordt overgedragen door tropische muggen. Een uitbraak van deze ziekte verloopt altijd via de gelekoortsmug (Aedes aegypti). Gele koorts komt alleen voor in bepaalde tropische regio’s van Afrika en Zuid-Amerika. De klachten kunnen erg verschillen, van milde griep tot hoge koorts met bloedingen. Het kan ook schade veroorzaken aan de lever.  Het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg (BOG) biedt burgers daarom de mogelijkheid zich gratis te vaccineren tegen gele koorts.

Dit project, dat op 10 juni van start ging, duurt tot en met 30 juni aanstaande. De vaccinatielocaties zijn het BOG, de geselecteerde poliklinieken van de Regionale Gezondheidsdienst en de Medische Zending. Vaccinatie tegen gele koorts is noodzakelijk om te voorkomen dat deze infectieziekte Suriname binnenkomt. BOG-directeur Radjesh Orie gaat in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname nader in op deze gratis mogelijkheid van het bureau.

Orie benadrukt dat het van cruciaal belang is dat de Surinaamse samenleving een hoge dekking heeft tegen de infectieziekte. Vooral gelet op de actuele ontwikkelingen van hoge besmettingen met het virus in de buurlanden en andere landen in Zuid-Amerika. “Door de aanhoudende coronapandemie zijn alle andere vaccinaties met uitzondering van de diverse corona-vaccins teruggelopen. Het bureau heeft een grote voorraad aan gelekoortsvaccins, ruim 30.000. Deze moeten goed ingezet worden”, geeft de BOG-directeur aan. Een dosis vaccinatie is goed voor immuniteit voor heel het leven. Bijna alle tropische landen vragen naar een gele koorts vaccinatiebewijs, het bekende gele boekje uitgegeven door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).