De Boodschap
Kabinet van de President

Caricom-voorzitter Santokhi: ‘Caricom en Cuba gaan nog 50 succesvolle jaren tegemoet’

Caricom-voorzitter Chandrikapersad Santokhi heeft tijdens een persconferentie bij de 8ste editie van de Caricom-Cuba Summit benadrukt dat de relatie tussen de regionale organisatie en Cuba constant zijn gebleven ondanks de steeds veranderende politieke, sociale, economische en ecologische contexten. “Wij hebben onze relatie versterkt door voortdurende nieuwe samenwerkingsmogelijkheden te verkennen”, geeft het Surinaamse staatshoofd aan. 

President Santokhi heeft onder woorden gebracht dat de 50-jarige relatie tussen de Caricom en Cuba omschreven kan worden als zeer succesvol. Vijftig jaar geleden werd de basis gelegd voor het opbouwen van een sterke en wederzijds voordelige relatie, sindsdien formeel ondersteund door instrumenten als technische samenwerkingsovereenkomsten en memoranda van overeenstemming. De declaratie welke tijdens de summit is aangenomen creëert volgens de Caricom-voorzitter nieuwe mogelijkheden.  “Ik ben ervan overtuigd dat wij nog 50 succesvolle jaren tegemoet gaan. Caricom en Cuba zullen de samenwerkingsgebieden nu ook uitbreiden en de bestaande samenwerkingen verder intensiveren”.

De Bridgetown-verklaring welke is aangenomen tijdens de achtste Caricom-Cuba top verwerpt het opleggen van eenzijdige dwangmaatregelen en roept op tot een onmiddellijk en onvoorwaardelijk einde aan de economische, commerciële en financiële blokkade van de Verenigde Staten van Amerika tegen Cuba. “Caricom is solidair met Cuba. Cuba is een belangrijke partner in de regio om brandende vraagstukken samen op te lossen”, aldus de Caricom-voorzitter.